Валери Симеонов: Поправяме една несправедливост към военноинвалидите


Валери Симеонов: Поправяме една несправедливост към военноинвалидите
Снимки: Пресцентър на НФСБ
27 Ноември 2019, Сряда


От „Обединени патриоти" внасят законодателни промени за корекция в бюджета, така че и ветераните да бъдат подпомагани съгласно Закона за хората с увреждания

Автор: Десант

„Внасяме законодателни промени, с които да бъде поправена една несправедливост в Закона за хората с увреждания, чл. 70, т. 5, така че военноинвалидите също да влязат като категория хора, които да бъдат подпомагани.

Става дума и за корекция в бюджета, която ще направим между първо и второ четене, и тя е в размер на 230 хил. лв. Касае една група военноинвалиди, които са с над 90 % инвалидност и с придружител, които са лишени от възможността да взимат колкото останалите инвалиди с чужда помощ“.

Това заяви днес заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов след среща на представители на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите с него и народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“ в Народното събрание. Той изрази увереност, че се надява това предложение да бъде подкрепено и от останалите парламентарни групи.

Зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев също бе категоричен, че законодателните промени, които ще направят депутатите от „Обединени патриоти“ в тази посока ще поправят една несправедливост.

„Имам и личен мотив да подкрепя това предложение – стана ми изключително приятно, когато представители на Съюза на инвалидите се сетиха, че през 2006 г. като народен представител в тогавашното 40 Народно събрание  внесох Закон за ветераните от войните, който бе приет с пълно мнозинство. Той урежда същите социални придобивки, за които говорим сега за военноинвалидите“, каза Борис Ячев.

„Със съжаление научих, че от 13 500 през 2006 г. сега ветераните от войните са не повече от 900. Това още веднъж ме мотивира да направим навременни законови поправки, за да подпомогнем военноинвалидите. Още повече, че през 2006 г. не успяхме да направим добра стиковка със Съюза на военноинвалидите и да уредим социалното подпомагане и на двете групи – ветераните и военноинвалидите, заедно. Сега обаче имаме възможността да поправим тази несправедливост“, добави народният представител от НФСБ.

Борис Ячев подчерта, че поправките за военноинвалидите са в изпълнение на социалната политика на „Обединени патриоти“ и в частност – НФСБ, и продължение на политиката, водена от Валери Симеонов като вицепремиер.

Заради помощта в досегашната работа на „Обединени патриоти“ по време на срещата в Народното събрание днес председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите  Петър Велчев връчи плакети на зам.-председателя на НС Валери Симеонов и заместник-председателя на ПГ „Обединени патриоти“ Милен Михов.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки