ИАРА: Язовир Пчелина е с лош екологичен потенциал


ИАРА: Язовир Пчелина е с лош екологичен потенциал
25 Ноември 2019, Понеделник


Към настоящия момент в риболовната инспекция не са постъпвали научно-обосновани данни за състоянието на рибните популации във водоема

Автор: Десант

В РИОСВ-Перник и в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ през годините са постъпвали многобройни сигнали свързани с качеството на водите на язовир Пчелина или за измряла риба в него.

Съгласно действащия план за управление на речните басейни на Западнобеломорски район, язовир Пчелина е в лош екологичен потенциал, с влошени качества по макрофити и фитопланктон, и с трайни отклонения по следните показатели – БПК5, електропроводимост, съдържание на разтворен кислород/ наситеност с кислород, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, общ азот, общ фосфор, ортофосфати.

Това се изтъква в Уведомление на ИАРА относно екологичното състояние на водоема. 

Ниската естествената самопречиствателна способност на язовира, както и допълнителния антропогенен натиск са причина да не бъде постигната целта за добър екологичен потенциал и добро химично състояние, обясняват от риболовната инспекция.

Към настоящия момент в ИАРА не са постъпвали научно-обосновани данни за състоянието на рибните популации в язовир Пчелина. В тази връзка, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури призовава заинтересованите лица да не предприемат действия по зарибяване на горепосочения язовир, докато не бъде постигнато добро екологично и химично състояние.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки