За пример: Ученици от гимназията по строителство в Бургас дариха кръв


За пример: Ученици от гимназията по строителство в Бургас дариха кръв
07 Ноември 2019, Четвъртък


Благородната инициатива вече се превръща в традиция 

Автор: Светлана Николова

Една благородна инициатива - за безвъзмездно кръводаряване, в Бургас вече се превръща в традиция. За втора поредна година пълнолетни ученици от морската община се включиха в кампанията „Това не си го правил“, осъществена от най-голямата болница в Бургаска област.

Сред първите, които се включиха в кампанията, бяха абитуриентите от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“.



Малко преди 9,00 ч. в четвъртък, пред импровизирания кабинет на отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас в училището чакаха повече от 50 ученици, навършили 18 години.

До 10,00 часа 25 от тях бяха дарили кръв.



Тази кръв, която даряваме днес, може да спаси човешки живот утре, обясни мотивите си да стане донор 12-класникът Стилян Миляков, който е един от организаторите на кампанията в ПГСАГ „Кольо Фичето“.

Нашият пример трябва да бъде заразителен и за други млади хора, които да ни последват, допълни съученикът му Никола Динев.



Ръководството на професионалната гимназия откликва за втора поредна година на инициативата, която университетската многопрофилна болница за амбулаторно лечение организира за популяризиране на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.

„Миналата година имаше чудесна инициатива на УМБАЛ-Бургас, за дейност, която да мотивира младите хора да бъдат обърнати към доброволчеството, да даряват кръв в полза на кръводарителските центрове и която кърв да бъде използвана в случай на нужда. Видяхме, че и самите ученици са ентусиазирани да вършат това добро дело и тази година се включихме отново в кампаниата“, каза директорката на гимназията инж. Даниела Симеонова.

Тя уточни, че учениците, дошли да дарят кръв, са втора смяна, но това не им е попречило да се подредят пред кабинета от ранни зори.

Напомняме ви, че кръводарител може да бъде всеки здрав човек между 18 и 65 години. За всяко кръводаряване той може да ползва два дни платен отпуск.


В категории: Новини , Общини , Образование , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки