Военнослужещи се включиха в гасенето на пожарите в Стара планина и Рила


Военнослужещи се включиха в гасенето на пожарите в Стара планина и Рила
Снимка: ЮЗДП
29 Октомври 2019, Вторник


Няма опасност за населените места

Автор: Десант

Във вторник от Министерството на отбраната съобщиха, че в борбата за потушаването на големите горски пожари в Стара планина и Рила са се включили военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер Ми-17 от състава на ВВС.

Двайсет и един военнослужещи и техника от формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия от Десети механизиран батальон - Враца, са се включили от 11,30 часа в гасенето на големия горски пожар в Стара планина, който гори над Чипровци, в близост до границата със Сърбия. Военнослужещите са под ръководството на командира на батальона подполковник Симеон Цеков и на командира на формированието капитан Стефан Иванов.

От 9 часа тази сутрин при гасенето на пожара помага и хеликоптер Ми-17 с екипаж от 24-а авиобаза Крумово.

Огънят в Стара планина обхваща голям фронт в силно пресечена, труднодостъпна местност. Той е възникнал по билото на Стара планина, между Чипровци и село Копиловци. В следствие на атмосферните условия в района на огнената стихия се е спуснал задушлив гъст дим, който ограничава видимостта.

Действията на военнослужещите се извършват съвместно с огнеборците, а директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов отпътува към мястото на пожара. Той ще се запознае със ситуацията и създадената организация.

Продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски и в гасенето на големия горски пожар в Националния парк "Рила". Втори ден ФОППБ от Бригадното командване - Благоевград, в състав от 21 военни с техника продължават борбата с огъня, който гори между хижа "Чакалница" и връх Капатник. Старши на формированието е началникът на щаба на Трети механизиран батальон от състава на Бригадното командване майор Тихомир Нарлиев.

Би Ти Ви съобщи, че пожарът в Стара планина над Чипровци до границата със Сърбия се гаси както от българската, така и от сръбската страна.

Фронтът му вече е близо десет километра и е на труднодостъпно място. Доброволци коментира, че обхватът е голям, а достигането му е сложно и се диша трудно.

Не е и валяло отдавна, като гъстият дим е голяма пречка и за доброволци, и пожарникари. Запалени са предимно високи храсти и сухи треви, гората е частично засегната.

Районът е труднодостъпен, местността е пресечена и се стига с високопроходим автомобил.

Властите успокояват, че няма опасност за населените места.

Причините за възникването на пожарите се разследват.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Даниела Йорданова
30.10.2019 14:38:07
0
0
Само един хеликоптер ли имаме в държавата?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки