В Двора на Кирилицата ще открият първия паметник на фантаста Агоп Мелконян


В Двора на Кирилицата ще открият първия паметник на фантаста Агоп Мелконян
29 Октомври 2019, Вторник


Вижте още на кого ще принадлежат новите бюст-паметници, които ще запълнят Алеята на писателите в Деня на народните будители

Автор: Десант

На 1 ноември в Двор на Кирилицата от 15:00 часа ще бъдат открити паметниците на:

*Бесарабският българин Александър Теодоров - Балан, първи ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Скулптор на бюста е Василий Гурмак (Украйна). На събитието ще присъства делегация от бесарабски българи от Украйна, оглавена от кмета на Болград  Сергей Димитриев, както и  зам.-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев.

*Агоп Мелконян - български писател фантаст. Това ще бъде първият паметник на писателя. Скулптор-Гагик Степанян (Армения) Съпругата на писателя Люси Мелконян, синът и внукът също ще присъстват на събитието.

*Арменският писател творил на кирилица Леонид Гурунц. Скулптор Юрий Ованесян(Армения). Културна делегащия от Армения ще почете събитието.

*Беларуският писател Янка Купала - скулптор Владимир Слободчиков (Беларус). Присъствие на беларуска делегация (директор на държавен литературен музей "Янка Купала" -Алена Ляшкович и посланикът на Беларус в България Н. Пр. Александър Лукашевич.

Специално от Румъния ще дойде и ще благослови събитието и паметниците духовният глава на арменците в Румъния и България  Негово високопреосвещенство Татев Акопян. На събитието се очакват да присъстват и голям брой представители на арменската общност от цяла България.

Тържествената програма ще включва рецитал и музикални изпълнения от международни артисти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки