Струма отново потече в необичаен цвят, плува и умряла риба


Струма отново потече в необичаен цвят, плува и умряла риба
Снимка: Архив kmeta.bg
02 Октомври 2019, Сряда


Екоинспекцията не констатира проблем

Автор: Десант

Кметът на земенското село Жабляно е подал в местната екоинспекция сигнал, че водите на река Струма са „бяло-зелени“ и в тях плува умряла риба.

При извършения оглед в участъка от село Жабляно до ВЕЦ „Пчелина“ в село Лобош е констатирано, че сигналът е основателен. Установено е, че реката е със светлозелен цвят, а при моста на пътя за село Лобош се усеща неприятна миризма. Но не е открита умряла риба.

В момента на проверката ВЕЦ „Пчелина“ е работел.

Взети са водни проби от Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). На място са измерени експресни показатели - рН, електропроводимост, разтворен кислород, температура.

Резултатите обаче не показват превишение на нормите за категорията на водното тяло съгласно Наредбата за характеризиране на повърхностните води.

Това е поредният случай, в който водите на реката са мътни и с необичаен цвят. Жителите на Жабляно неведнъж са се оплаквали и от разнасяща се от Струма смрад. Само преди три седмици екоинспекторите отново проверяваха сигнал за умряла риба по поречието й край селото.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки