В Шипка поставиха паметна плоча в чест на хайдут Пеньо


В Шипка поставиха паметна плоча в чест на хайдут Пеньо
Снимка: zakazanlak.bg
24 Септември 2019, Вторник


Мемориалният знак е поставен пред родния дом на героя, на улицата, която носи неговото име

Автор: Десант

Паметна плоча, поставена върху камък, издигаха в Шипка в чест на хайдутина Пеньо Черньоолу, съобщава zakazanlak.bg.

Мемориалният знак е поставен пред родния дом на героя, на улицата, която носи неговото име. На това място Пеньо Черньоолу е живял с жена си Неда и петте си деца. През 2020 г. ще се навършат 200 години от неговото рождение.

Страшният хайдутин, от когото треперела цялата кааза и всички околни села и паланки около Шипка, е дошъл в балканското селище от Източна Тракия. Историята разказва за него, че там дядо му Пеньо бил грижовен стопанин с голям чифлик, отглеждали коне, все расови животни за нуждите на турската войска.

При поредната доставка реквизационната комисия, която събирала добитъка, посегнала на любимия жребец на младия Пеньо. Дядото ги молил, обещавайки два други коня, само да оставят младото животно, но те отказвали, смачквайки достойнството му. Младежът нямал страх от никого, хванал брадвата и ги посякъл. Така сложил край на уредения семеен дом.

Избягал на север първо до Хасъ (дн. Крън), където слугувал известно време, но не бил обречен да е слуга. Намерил пристан в Шипка, а в душата му кипяла ненавист към потисниците. Въвел справедливост по негова мярка не само в приютилата го Шипка, но и в околните села. Превърнал се в истински ангел спасител за бедните и онеправдани българи. Загинал от предателска ръка през 1865 г.

Идеята за камъка с паметна плоча е на Инициативен комитет от шипченци, а осъществяването на проекта е на сем. Синеви, които се отличават с активност в родолюбивите дела. Зад камъка те монтират кутия, в която са поставени няколко книги за Пеньо Черньоолу, дарени лично от автора Георги Георгиев.

Той дълги години е събирал материали, за да сглоби историята за шипченския герой. Всеки желаещ може да си вземе книга за хайдут Пеньо, да я прочете и да я върне на същото място.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки