21 младежи изкараха казарма във Военното училище в Шумен


21 младежи изкараха казарма във Военното училище в Шумен
Снимка: shum.bg
20 Септември 2019, Петък


Те са последните, които се обучават по програмата за доброволна начална военна подготовка в сегашния й формат

Автор: Десант

15 младежи и 6 девойки положиха в петък, 20 септември, военна клетва, след като преминаха успешно курс по начална военна подготовка, за който са се записали доброволно.10 от тях са от Шумен, а другите са от Търговище, Омуртаг, Разград, Варна и Кюстендил, съобщава Шум.бг.

Военен ритуал, при който младежите положиха клетва в присъствието на родителите си да служат вярно на родината бе проведен на строевия плац във  Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” - Шумен.

Четири седмици младите хора се обучаваха при казармен режим във Военното училище в Града под Илчов баир. По време на курса те изучиха най-важните елементи на строевата, физическата и огневата подготовка, получиха знания по тактическа подготовка, ядрена, биологична и химична защита и екология.

Младежите, които тази година придобиха знания по начална военна подготовка, са последните, които се обучават по програмата в сегашния й формат. След завършването те могат да доразвият наученото в курс по „Специална военна подготовка“.

За първи път провеждането на доброволна начална военна подготовка е въведено през 2014 г., като първоначално в нея можеха да участват само студенти във военните училища. След това програмата се доразви и в нея може да се включи всеки българки гражданин, навършил 18 години.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки