Заповед от миналото: Всеки дом и заведение - с народно знаме по празниците


Заповед от миналото: Всеки дом и заведение - с народно знаме по празниците
02 Септември 2019, Понеделник


Вижте с какви размери трябвало да бъдат трикольорите и дръжките, на които са заковани

Автор: Яна Славянска

„При отпразнуване на народните празници всеки дом и всяко заведение трябва да има народно знаме!". Това гласи заповед №40 на казанлъшкия околийски началник Св. Калинов, влязла в сила за Града на розите на 15 юни 1929 г., а за околните села - от 1 юли с.г.

Очевидно преди 90 години тази родолюбива и патриотична инициатива не е била широко практикувана, тъй като в заповедта изрично се упоменава, че: „всеки външен наблюдател би си съставил с право  мнение, че в България националното чувство е слабо развито", с уговорката обаче, че в действителност „това не отговаря на истината".

Байраците, които е трябвало да окачат казанлъчани и жителите на региона, трябвало да отговарят на определени параметри. Така например, тези, които следва да се веят по централните улици, площади и чаршията „до дюкяна на Минчо Миладинов" трябвало да бъдат не по-малки от метър и половина, а в останалите улици да са поне метър дълги. Трикольорите по селата също не бивало да са по-къси от един метър.

Дръжката пък, върху която ще е прикрепен платът, трябвало да е „прилична" и не по-малка от 2 метра. Изрично е припомнено, че най-отгоре трябва да е бялото поле.

Третата точка от заповедта гласи, че „овехтелите и скъсани знамена" следва да се сменят с нови.

Разбира се, „нарушителите и несъобразилите се" с тази заповед били заплашени с глоба, съгласно няколко члена на различни закони за администрацията и полицията, като точната сума на санкциите старият вестник не уточнява.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки