Вече две години сдружение настоява да се върне името на ген. Колев на столично училище


Вече две години сдружение настоява да се върне името на ген. Колев на столично училище
22 Август 2019, Четвъртък


Негов патрон продължава да е Максим Горки

Автор: Десант

Точно преди десет години в Добрич бе учредено сдружение за  изграждането в добруджанския град на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. Една от целите му, освен издигнатия на 7 септември мемориал на големия наш военен деец,  е и възстановяване на имената на обекти в различни краища на България, които преди 9 септември 1944 г. са били кръстени на името на ген. Колев, а след това са масово преименувани.

Става дума за улици, площади, читалища, училища и др. През 2013 г. по инициатива на Сдружението бе възстановено предишното историческото име „Генерал Иван Колев“ на предгаровия площад „Войнишко въстание“ в Кюстендил.

От две години в интернет върви петиция да се върне предишното име „Генерал Иван Колев“ на сегашното 36 СУ „Максим Горки“ в София, под която досега са събрани над 2300 подписа. 

Освен до училището, предложението е изпратено с копия и до ръководителите на осем институции: президент; премиер; вицепремиер; министър на образованието и науката; министър на отбраната; областен управител на област София; кмет на Столична община и началник на Регионално управление на образованието, както и до медиите.




Училището е основано през 1915 г. Две години е било без патрон. През1917 г., само месец след смъртта на генерала, то е именувано „Генерал Иван Колев“. С това си име просъществува до 1952 г., когато след внушение „отгоре“ е преименувано на „Максим Горки“.

Мечтата на инициаторите на подписката бе връщането на стария му патрон да стане реалност още през 2017 г., през която на 29 юли се навършиха 100 години от смъртта на генерала, както 100 години от именуването на учебното заведение. 

Две години след започване на подписката и изпращането на предложението до всевъзможни инстанции, столичното училище продължава да името на Горки - руския писател, който до края на дните си поддържа с авторитета си престъпленията на сталинския режим.

А в бившия СССР още през 1990 г. на град Горки е върнато историческото му име Нижни Новгород. По- късно и московският площад  „Горки" си връща старото название Тверский проспект, посочват от добричкото сдружение.

Само у нас се оказва мисия невъзможна извършването на една такава промяна, възстановяваща историческата памет и отдаваща почит един легендарен български военноначалник и национален герой.  


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки