Отпуснаха още два месеца за проучването на древно селище по трасето на АМ „Хемус"


Отпуснаха още два месеца за проучването на древно селище по трасето на АМ „Хемус"
Снимки: Пресцентър на МС
14 Август 2019, Сряда


„Хем строим, хем разкриваме красотите“ - заяви премиерът по време на инспекция в участъка между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“

Автор: Десант

В изходната част на изграждащия се в момента участък между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на автомагистрала „Хемус“ има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха).

Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване. За целта археолозите са поискали удължаване на срока за проучването му с още два месеца. Тяхното искане ще бъде уважено, обеща премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителните дейности по изграждането на аутобана във въпросния участък.

„Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон. Хем строим, хем разкриваме красотите“, каза още министър-председателят, разглеждайки разкопките на разкрито древно селище.

На обекта работят близо 100 души – работници, археолози и геодезисти.



Трасето, което се изгражда, е 16,32 км и трябва да е готово през 2021 г. Първата копка беше направена точно преди година - на 16 август 2018 г. Общата дължина на АМ „Хемус“ е около 420 км. От нея в експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км.

Довършването на „Хемус“ е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г., изтъкват от правителствения пресцентър.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки