БДЖ няма да закрива теснолинейката


БДЖ няма да закрива теснолинейката
Снимка: tesnolineikata.com
12 Август 2019, Понеделник


Вижте на какво се дължат затруднения в обслужването на влаковете по трасето през последните дни

Автор: Десант

Във връзка с появили се опасения в общественото пространство за закриване на теснолинейката, от БДЖ обявиха, че управленският екип на държавната железница в никакъв момент не е имал такива намерения, дори напротив -  работи се в посока за развитие и популяризиране на уникалната по рода си теснопътна линия на територията на страната.

От жп компанията поясняват, че моментните затруднения в обслужването на влаковете по трасето през последните дни са предизвикани от възникнали аварийни необходимости за ремонти по локомотивите.

Тяговият подвижен състав, който в момента обслужва теснолинейката, е морално остарял, произведен през 1965 г. и 1988 г., и резервните части за тях са изключително дефицитни, което затруднява процеса по тяхната поддръжка, посочват от БДЖ.

Текущият договор за доставка на резервни части се изпълнява от румънска фирма, като за последната получена доставка е извършена рекламация на частите. По тази причина се забавя процесът по извършване на ремонти на три локомотива.

За осигуряване на услугата в дългосрочен план е извършено проучване и са установени контакти с производители на такъв тип локомотиви за технологична помощ в Германия, както и за нов подвижен състав за теснопътната линия Септември-Добринище.

Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки