Берлинският конгрес установява границите на Балканите по карта на Феникс Каниц


Берлинският конгрес установява границите на Балканите по карта на Феникс Каниц
02 Август 2019, Петък


На 2 август се навършват 190 години от рождението на  видния археолог, етнограф, географ и пътешественик от Австро-Унгарската империя, чието име е тясно свързано с България

Автор: Атанас Коев

На 2 август се навършват 190 години от рождението на  видния археолог, етнограф, географ и пътешественик от Австро-Унгарската империя Феликс Каниц, чиято съдба тясно свързва името му с нашата страна.

Той посещава българските земи цели 18 пъти, като за пръв път идва у нас на 11 юли 1860 г. През 1868 г. той започва изследователско проучване на България за Виенската академия. Резултатът от тези му пътешествия са няколко уникални монографии с исторически, етнографски и географски характер.

През 1864 г. се появява трудът му „Пътуване в Южна Сърбия и Северна България“, където той описва първия си досег с българите.

Най-значителното произведение на Каниц обаче е книгата му „Дунавска България и Балканът“, в три тома, излязла в периода 1875-1877 г. В нея авторът широко пропагандира историческата правда за народа ни.

Видният учен изработва и публикува „Оригинална карта на Дунавска България и Балканът“, в която са обозначени 3200 селища и 35 манастира и крепости. Заради нея през 1876 г. той е награден на Географския конгрес в Париж със златен медал. По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) неговата карта е използвана от руското командване, а след това и на Берлинския конгрес през 1878 г. за установяване на следвоенните граници на Балканския полуостров.

От 1885 г. до края на живота си Феликс Каниц изработва и издава над 50 карти на Сърбия, Княжество България и Източна Румелия.

За последен път изявеният учен и пътешественик е в България през 1883 г. При престоя си в Ловеч той прави подробно описание на града и провежда археологически разкопки на Ловешката крепост. Във връзка с това на 18 юли 1902 г. е провъзгласен за почетен гражданин на града.

Феликс Каниц умира на 22 декември 1903 г. във Виена, на 74-годишна възраст. Чрез своите сказки, беседи и научни съобщения и публикации приживе той запознава подробно европейската общественост с миналото и бита на българския народ.

Освен това, неуморният учен оказва активно съдействие на нашите дипломатически мисии в Европа. А също така подпомага материално редица талантливи българи да получат образование във Виена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки