Поклонническият път „Рилският Чудотворец” минава през три планини


Поклонническият път „Рилският Чудотворец” минава през три планини
Снимки: rilskipoklonnik.bg
01 Август 2019, Четвъртък


Маршрутът започва от столичния храм „Св. София”, като крайната цел е Рилската света обител

Автор: Десант

От 2010 г. в периода от 1 до 6 август се провежда поклонническият път „Рилският Чудотворец”. Маршрутът започва от столичния храм „Св. София”, като крайната цел е Рилската света обител.

Участниците преминават по пътя, следвайки стъпките, по които са пренесени мощите на свети Йоан Рилски през 1469 г. Подкрепяни с молитви и богослужения те преодоляват три планини – Витоша, Верила и Рила, отсядайки в две села намиращи се по пътя им – село Ярлово и село Клисура.

Там поклонниците се посрещат гостоприемно от местното население и се настаняват в храмовете. На шестия ден миряните пристигат в Рилския манастир и се покланят пред мощите на намерилия там вечен покой български светец.

Началото на похода се поставя с кръстоносене в центъра на София – от църквата „Св. София” до ротондата „Св. Георги”, тъй като мощите на св. Йоан Рилски за последно са били престояли именно там. 

После поклонниците се отправят към хижа „Планинарска песен", откъдето ще поемат към параклисa „Св. Йоан Рилски” до хижа „Кумата", където ще се състои богословско-поетична вечер.

Следва изкачване на Черни връх и преходи по билото на Витоша, през Верила и из Лакатишка Рила.

В Паничище участниците ще се поклонят в храм „Св. Йоан Рилски”, който е построен и осветен през 2006 г. и е посветен на Успението на покровителя на българския род и игумен на Рилската пустиня.

Оттам ще се стигне до Рилските езера и от Рилското било походниците ще се спуснат към Рилския манастир, където ще се поклонят на гроба на Чудотвореца. 

Пътуването се организира по инициатива на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” от Магистърска програма „Християнско поклонничество” и столичния храм „Св. София”, с благословението на Софийската св. митрополия и съдействието на ОП „Туризъм” към Столична община.


В категории: Вяра , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки