Случаят с одраните и заровени край Боров дол трупове на норки се размириса


Случаят с одраните и заровени край Боров дол трупове на норки се размириса
Снимки: caai.bg
30 Юли 2019, Вторник


Всички институции са накрак, но официалната информация е оскъдна

Автор: Десант

Между 120 и 140 тона са труповете на одрани норки и белки, открити по сигнал край рудниците над сливенското село Боров дол. Вместо да бъдат извозвани до екарисаж, животните са заровени в земята, близо до река и минерални извори. Шокиращата гледка предизвика гневни коментари в цялата страна. 

​Според кмета на община Твърдица Атанас Атанасов в нерегламентираното гробище са изхвърлени над 40 камиона с одрани животни. Той смята, че това е организиран процес, който продължава от месеци: „Някъде се коли, дере се животното, отива и се заравя там.“

Всички институции са накрак, но официалната информация е оскъдна.

Взети са проби, които ще покажат дали има зараза, която е опасна за хората.


До рудниците високо в планината води черен път. Управителят на фирмата концесионер „Мининвест“ Стефан Башалов отрича на техен терен да има проверка. 

Труповете са заровени на дълбочина около два-три метра и в Боров дол са притеснени от избухването на зараза, защото водите се стичат към селото. Според твърдишкия градоначалник обаче вододайната зона е отдалечена  от терена, където са загробени животните.

В близост до рудниците има минерални извори, като мястото е отдадено на концесия за бутилиране на вода, но в момента не се развива такава дейност. обаче нямало дейности. 

По случая е образувано досъдебно производство. Тепърва ще се уточнява кой е извършител на престъплението и дали загробването е станало със знанието на концесионера, информира slivenpress.bg.

Под сурдинка се говори, че зловещите одрани трупове са от фермата в отдалеченото на 80 км от Боров дол село Маджерито, където се намира най-голямата ферма за норки в България, в която се отглеждат около 100 000 животни.



По данни на сайта caai.bg често те се пускат да се разхождат извън клетките.

През февруари тази година БНР излъчи репортаж за това как хората от околните села, включително и в Стара Загора, са тормозени от разхождащите се на свобода избягали от фермата екзотични хищници с ценна кожа. 

Местните жители тогава се оплакаха в националния ефир, че те избиват домашните кокошки, патици, гълъби и зайци и дори влизат в къщите им. 

Отделно в самото Маджерито неколкократно са протестирали срещу миризмите, разнасящи се от фермата за норки.

Водещото се в момента разследване следва да установи дали това предприятие има връзка със зловещия случай край Боров дол. То е ясно, че толкова огромно количество трупове няма как да се вземе от някоя малка домашна фермичка, така че елементарно е да се предположи, че безобразието е сторено от някоя фирма с мащабно производство.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки