Бронзово конче откриха при разкопките на замъка Русокастро


Бронзово конче откриха при разкопките на замъка Русокастро
25 Юли 2019, Четвъртък


Находката показва, че в непосредствена близост до крепостта има светилище от римско време, което тепърва ще се търси

Автор: Десант

Още в самото начало на археологическия сезон това лято екипът, който проучва замъка Русокастро, попадна на рядка находка.

При разкопки на монументалната сграда със зидани каменни стълбове, издигала се на територията на някогашната едноименна крепост, е намерена малка статуетка на кон в ход напред. Десният крак е вдигнат, сгънат в коляното, а главата е извита надясно. Гривата, главата и тялото на коня са изключително изящно оформени. Задните крака и част от опашката са отчупени, уточняват от бургаския музей.

Статуетката е лята и е много майсторски изработена. Тя е с дължина 5 и височина 4.8 см. Подобни артефакти се датират от II - III в. – периода на Римската епоха, били са дарове, оставяни в светилища и храмове.

Находката от Русокастро показва, че в непосредствена близост до крепостта има светилище от римско време, което тепърва ще се търси. 



Разкопките в замъка Русокастро се провеждат от екип на Регионален исторически музей - Бургас, ръководен от директора на институцията д-р Милен Николов, и са финансирани за поредна година от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки