Булдозери влязоха в бургаския квартал „Победа“ (СНИМКИ)


Булдозери влязоха в бургаския квартал „Победа“ (СНИМКИ)
24 Юли 2019, Сряда


Обществена тайна в морския град е, че в циганското гето достъпът на линейка, пожарна, тежка или дезинфекционна техника е невъзможен

Автор: Светлана Николова

Името на бургаския квартал „Победа“ от години служи като синоним за незаконно строителство. Обществена тайна в морския град е, че в циганското гето достъпът на линейка, пожарна, тежка или дезинфекционна техника е невъзможен.



Най-тежко е положението на улица „Тамара“, която съществува единствено на карта. По цялото й протежение има изградени жилищни пострйки, чието поетапно премахване започна рано тази сутрин.

„10 са сградите, които са приключени и са финализирани със заповед за премахване. Хората са уведомени още от миналата година, че трябва да търсят алтернатива за място, където да живеят. Бяха уведомени две седмици преди началото на акцията повторно от общината да освободят постройките“, обясни Магдалена Манолева, директор на ЦАУ „Възраждане“.



Някои от обитателите бяха започнали доброволно премахване, преди пристигането на булдозерите. Други обаче нагло са отдали незаконно построените помещения под наем на многолюдно циганско семейство. Оказа се, че нарушителите били наели адвокат, който да обори в съда заповедта на общината. Тегавата процедура се проточила повече от две години, докато паднат всичките им неоснователни претенции, добави Манолова.



Тъй като електрическите проводи в квартала са въздушни, на място имаше и екипи на енергоразпределителната фирма, които премахнаха пречещите кабели, за да не се случи инцидент.

На място имаше и служители на специализираните полицейски сили и Жандармерия. Раойонът беше отцепен малко преди 8,00 часа сутринта, а местното население беше изтикано извън периметъра на акцията, за да не се стига до ексцесии.



През последните години Община Бургас е премахнала близо 400 незаконни постройки в кварталите "Победа" и "Горно Езерово", както и в ромската махала на к-с "Меден рудник", съобщиха в последствие от пресцентъра на общината. И в момента има издадени заповеди за следващи такива акции, но не са изтекли законоустановените срокове за обжалване и доброволно изпълнение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки