В селото на баба Илийца се провежда единственият у нас карнавал, посветен на магарето


В селото на баба Илийца се провежда единственият у нас карнавал, посветен на магарето
Снимка: ТВ Враца
22 Юли 2019, Понеделник


Второто му издание ще е на 31 август тази година

Автор: Десант

В подножието на героичния връх Околчица, само на 6 километра от Враца, сгушени в диплите на Врачанския Балкан се червенеят покривите на Челопек – родното село на легендарната Баба Илийца, чийто подвиг при спасяването на един от Ботевите четници е описан от Иван Вазов в разказа „Една българка“. Нейната къща днес е възстановена и превърната в музей, който се посещава от ученици от цяла България, изкарващи тук един вълнуващ урок по родолюбие. 

На гости в дома на баба Илийца

В миналото населеното място се славело като селото с най-много магарета. Из дворовете глас надигали над 200 клепоухи, но днес те наброяват едва двадесетина.

През 2017 г. местното читалище „Огнище-1930" организира детски карнавал, посветен на магарето, провеждан под името „Магаренце“, чието второ издание ще е на 31 август тази година.

По време на премиерата му, освен изяви на сцена, малчуганите се забавляваха в различни арт кътчета. Организаторите бяха осигурили възможност за разходка с магарешка каручка, езда с пони, фотостудиа на открито, привличащи посетители със закачливите си надписи – „Каквото „магаре” застанало - такова излезло” или „На седлото се метни и снимка направи”.

И тази година в празника се очаква да се включат много деца от различни населени места във Врачанска област, както и детски художествени колективи и солисти. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки