У нас дракон хидрозавър и бухал от Сибир могат да се видят само в Бургас


У нас дракон хидрозавър и бухал от Сибир могат да се видят само в Бургас
Снимки: Авторът
11 Юли 2019, Четвъртък


Те са сред най-екзотичните експонати в изложба за екзотични животни в морския град

Автор: Теодора Иванова

Сибирски бухал и дракон хадрозавър са сред най-новите и интересни видове птици и влечуги в петото подред издание на изложбата за екзотични животни в Бургас. Тези екземпляри са уникални в цял свят и могат да се видят у нас само в парк  „Езеро" в морския град.

Сибирският бухал е най-голямата нощна птица в света. Той е подвид на европейски бухал и е с най-светла окраска.

Организаторът на изложбата Пламен Паскалев уточнява, че тази нощна птица няма естествени врагове в природата и проблеми могат да му само хората и тяхната дейност.



Този вид бухал яде всичко, включително и други хищни птици - соколи, ястреби и т.н. Той вижда прекрасно в нощната тъма, чува много добре, лети безшумно и е невероятен ловец.

В затворени условия сибирският бухал може да живее над 60 години. Иначе на свобода в природата често не оцелява поради недостиг на храна, удар в електропороводи или отстрел.

Показаният в Бургас гостенин от Сибир е излюпен през 2016 г. и идва у нас от Белгия.



Пламен Паскалев възнамерява, когато екземплярът съзрее полово, да му потърси партньорка. „ Ако почне нощно време да буха, значи трябва да му я намерим" - казва бургаският птичар.

След 20 юли към експозицията за екзотични животни ще се присъедини и забулената сова, която е често срещана в България. Компания ще й правят останалите бухали в експозицията - европейският, индийският и африканският.

Покрай тях посетителите могат да видят и 47 вида влечуги. Сред новите експонатите най-впечатляващ е драконът хидрозавър (Sailfin lizard) - един потомък на древните динозаври.

В момента той не разкрива цялото си величие, но с напредването на възрастта му външният му вид ще става все по-ефектен.

По думите на доктора по зоология и организатор на терариума Красимир Христов, този гущер се среща по южните филипински острови, на остров Сулавеси и в Нова Гвинея. По принцип са капризни към условията, които обитават и рядко се размножават в терариуми.

Те трудно преживяват пренасянето си в терариумите и често отказват да се хранят в тези случаи, което ги прави сравнително трудни за отглеждане в изкуствени условия.

Младите са по-плашливи, но възрастните екземпляри все пак привикват с хората. В терариумни условия могат да живеят до 25 години.

Експозицията с екзотични животни в Бургас ще посреща своите посетители до края на септември, всеки ден от 9 до 21 ч.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки