Васил Стоин и слънчевите зайчета на младостта му


Васил Стоин и слънчевите зайчета на младостта му
11 Юли 2019, Четвъртък


Една книга за младежки години на автора, протекли в периода на сталинизма

Автор: Христо Кърджилов

Бележка на редакцията: Преди години „Десант" публикува очерка на Иван Ненов „Несравнимият Васил Стоин“, който е една глава от книгата му „Доближаване до истинската биография на Паисий Хилендарски - носталгия и надежди“. В нея той разказва за живота и делото на проф. Стоин, който е събрал и издал 11 400 народни песни от всички краища на България (за сравнение братя Миладинови са публикували 660 песни от Македония).

Неотдавна един от внуците на проф. Стоин - Васил Стоин (по баща Илиев), издаде сборник, озаглавен „Слънчеви зайчета и други зайци“, в който става дума и за именития му родственик, посветил четвърт век от живота си за събиране, записване и нотиране на народни песни от всички краища на България.


„Слънчеви зайчета и други зайци“ представлява сбирка от разкази, които по много причини трябва да бъдат прочетени. Те са свързани с ранните детски, както и младежки години на автора, които са протекли в периода на сталинизма - 50-те и 60-те години на ХХ век. Това прави творбата един вид история на подрастващите в България от онова време.

Писателят не се опитва да натрапи на читателите мнението си за времето на недоимък и терор, а просто разказва случки от ранните години на живота си и всеки може да прецени какъв е бил животът тогава и би ли желал сам да живее в подобно време.

Независимо от житейската тема, засегната в даден разказ, повествованието се отличава с необичайно изискания стил, с който се отличават зрелите майстори на перото. Това се забелязва от първите редове на книгата и веднага навежда на мисълта за безкрайната любов на Стоин към отлетялата младост - младостта, която независимо от историческия момент в който протича, умее да бъде единствено прекрасна. Носталгията по тази възраст блика от всяка страница и непрестанно носи уханието на слънце, чистота и любов.

Но най-характерен за произведението е убийственият хумор, който е и лайтмотив на оптимизма, изпълващ цялата книга и благодарение на който силните духом успяват да преодолеят всякакви житейски несгоди без да опетнят душата си. Което от своя страна превръща творбата в химн на силните, запазили човешки облик в страшните години на сталинизма.
  
Историята на автора, един меко казано „неспокоен младеж“, е разказана от най-ранните му детски години и приключва в момента, в който се „става човек“. Случките са често невероятно буйни, но неочаквано се редуват със задушевни и романтични моменти, които пък грабват сърцето на романтичните. Но също така има и моменти, в които животът се разглежда от философската му страна и които подтикват към размисъл относно идеалите, които правят света по-добър.
  
Накратко - творбата е така увлекателна, че буквално се чете на един дъх. Всичко доставя много радост и читателят за момент не е принуден да скучае. А когато и последната страница бъде прочетена, той ще поиска отново и отново да се потопи в извора от бликащи емоции, превърнали едни детски спомени в изискани слова, доставящи естетическа литературна наслада до последния ред.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки