На Витоша се изграждат усилено нови мостчета и кътове за отдих


На Витоша се изграждат усилено нови мостчета и кътове за отдих
Снимки: ЮЗДП и Фейсбук
09 Юли 2019, Вторник


Разчиства се от храстите и трасето на бъдещата автомагистрала „Европа”

Автор: Десант

Продължава работата по изграждането на нова и възстановяването на остаряла инфраструктура в границите на Природен парк „Витоша”, съобщават от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Негови служители изработиха и монтираха 15 дървени мостчета над дерета и потоци в най-посещаваните части на планината. Подновяват се маси и пейки в кътовете за отдих, както и рампи за детски и инвалидни колички за достъп до алеите.



Тези дейности са заложени и в подписаното наскоро споразумение с туристически сдружения, както и в договорите за партньорство с трите природни парка – „Витоша”, „Беласица” и „Рилски манастир”.

Вече втори месец служители на ЮЗДП почистват от храстова растителност трасето на бъдещата автомагистрала „Европа”, която ще свързва София с граничен пункт „Калотина”. Горски автомобили със специален режим на движение извършват всекидневни дежурства за нормално преминаване на автомобилите от двете посоки на пътя.

Екипи на Югозападното държавно предприятие почистиха и близо 15 километра туристически пътеки, които активно се ползват за пешеходен и велотуризъм. Докато служители на „Държавно ловно стопанство Витошко-Студена” и „ДГС София” отстраняваха паднали дървета и строителни отпадъци по трасето на ежегодното състезание „Витоша 100 километра”, техни колеги от „ДГС Елин Пелин” премахнаха опасни дървета по международния туристически маршрут Е3 „Ком-Емине”.

Предстои почистване и на международния маршрут Е 4 от Витоша до планината Славянка, както и на други предпочитани от туристите маршрути, отразени на уеб картата на горите в Югозападна България.

От ЮЗДП припомнят, че през последните 4 години с тяхното активно съдействие са почистени горски територии по границите с Гърция, Сърбия и Северна Македония с обща дължина над 80 километра, както и речни корита и сервитути от републиканската и общинска пътна мрежа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки