Започват „Яворовите дни” в Поморие. Вижте пълната програма на честванията


Започват „Яворовите дни” в Поморие. Вижте пълната програма на честванията
08 Юли 2019, Понеделник


През 2019 г. се навършват 120 години от пристигането на Пейо Яворов в Анхиало

Автор: Десант

Пейо Тотев Крачолов е роден в Чирпан на 13 януари 1878 г., но през септември 1899 г. в Анхиало, днешно Поморие, се ражда Пейо Яворов. Вдъхновен от морето, неспокойният дух на младия телеграфист трескаво търси и размишлява.

Край скалите на морския бряг Яворов написва едни от най-хубавите си произведения – поемата „Калиопа“,  елегията „Арменци“, сакралната изповед "Към морето" и още над 30 творби.

Появяват се и нови мотиви, които по-късно също са реализирани върху белия лист. В края на август 1900 г. Яворов напуска Анхиало и заминава за София, но натрупаните впечатления и споменът за тази година оставят отпечатък върху творчеството му до последните мигове от неговия живот.

През 2019 г. се навършват 120 години от пристигането на поета в Анхиало, а в съзнанието на местните хора той никога не си е тръгвал. Доказателство за това е 61-то издание на поетичните празници "Яворови дни", организирани от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888”.

Чрез поезия, музика, изложби и театър от 11 до 13 юли Поморие отново ще достигне поетичната си нирвана и ще почете паметта на твореца.

По традиция програмата ще започне със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично”, на 11.07.2019 г. (четвъртък) от 18.30 ч. Официалното откриване ще се състои от 20.00 ч. пред паметника на Яворов, след което в салона на читалището артистите от ДКТ "Васил Друмев" - гр. Шумен ще представят постановката "Нирвана" (вход свободен).

„Яворовите дни” и вечери ще бъдат съпътствани от рецитал-конкурс и конкурс за поезия, ще бъдат представени новите книги на Боян Чимов, Маргарита Петкова и Катя Зографова, както и камерен концерт "Сън за мечта". В края на тридневната програма ще бъдат отличени най-добрите поети и рецитатори.

Организаторите – Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ – канят всички жители и гости на Поморие да се насладят на поетичните празници „Яворови дни” 2019.

11.07.2019 г. (четвъртък)
18.30 ч. - Заупокойна молитва за Пейо Яворов
Място: Храм „Свето Рождество Богородично“     
19.00 ч. - ”Европа – пристанища, крайбрежия, морски градини. Българските крайбрежни градове” - изложба със стари пощенски картички от колекциите на проф. Михаил Неделчев
Място: НЧ „Просвета 1888“      
20.00 ч. - Откриване на ЯВОРОВИ ДНИ 2019, слово на Боян Ангелов
Място: Скалите при паметника на Яворов
21.00 ч. - „ Нирвана” – ДКТ - „Васил Друмев” гр. Шумен. Постановка на Максима Боева, с участието на Ирина Митева и Александър Евгениев
Място: НЧ „Просвета 1888“     

12.07.2019 г. (петък)
10.00 ч.- Национален рецитал-конкурс – I кръг
Място: НЧ „Просвета 1888“
18.00 ч. - „Яворов за/в/и  Европа” - Национална кръгла маса, с участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски, доц. д-р Елка Трайкова и проф. Димитър Михайлов. Представяне на книгата на Катя Зографова „Световете на Яворов”
Място: Градска художествена галерия „Дечко Стоев”
21.00 ч. - „Тъй рече Виктор” -  новата поетична книга на Маргарита Петкова, представена от Симеон Аспарухов с музикален съпровод от трио „VIVA”.
Място: Скалите при паметника на Яворов

13.07.2019 г. (събота)
10.00 ч. - Национален рецитал-конкурс – II  кръг
Място: НЧ „Просвета 1888“
18.00 ч. - Премиера на книгата на Боян Чимов „Под ръка с музата Ерато” (поеми и стихотворения). Книгата ще представи поетът Боян Ангелов – председател на СБП
Място: Градска художествена галерия „Дечко Стоев”
20.00 ч. -  „Сън за мечта” - камерен концерт на Биляна Данаилова – сопран, Биляна Кинчева  - пиано, с участието на Мариана Маринова - стихове.
Обявяване на резултатите и връчване на наградите от Националния конкурс за поезия  „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…”  и рецитал - конкурс  по творби на Яворов
Място: НЧ „Просвета 1888“


В категории: Новини , Общини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки