Борисов: Взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди


Борисов: Взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди
03 Юли 2019, Сряда


Премиерът обяви, че не му е приятно да арестува доктори

Автор: Десант

Премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават при издаването на болнични листове, защото не му е приятно да арестува доктори. Повод за възмущението на Борисов е информацията за драстичен ръст в броя на издадените болнични през тази година.

За цялата 2018 г. те са били общо 2 милиона, а само до момента са 3,5 милиона. По данни на НОИ през 2018 г. държавата е изплатила над 500 млн. лева спрямо 486 млн. лв. през 2017 г. 

По думите на Борисов това е бич за работодателите, които плащат първите дни болнични. „Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина", заяви министър-председателят по време на правителственото заседание в сряда.

В същото време „големи групи от хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди", коментира той.

„Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели", изтъкна премиерът и припомни за акциите срещу измамите с ТЕЛК решенията. „Виждате какви безобразия се правят там", отбеляза той.

Миналия месец бизнесът и НОИ алармираха, че около майските празници има ръст в броя на болничните и работодателите отново настояха първите три дни да не се заплащат нито от държавата, нито от работодателя, за да се дисциплинират служителите. По изчисления на работодателите в празнични дни болничните скачат с около 30%

В момента работодателят плаща от 1-я до 3-я ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата плаща 80% от възнаграждението на служителя.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки