Валери Симеонов предлага по-строги правила при отглеждането на домашни любимци


Валери Симеонов предлага по-строги правила при отглеждането на домашни любимци
Ключови думи: Валери Симеонов, НФСБ
03 Юли 2019, Сряда


Контролът да се възложи на полицията, всяко куче без намордник да бъде евентуално прибирано, а глоба да се налага незабавно и без допълнителни условности, каза от трибуната на НС лидерът на НФСБ

Автор: Десант

Всички кучета да се разхождат задължително с намордници, а контролът да се извършва от полицията. Това поиска лидерът на НФСБ Валери Симеонов със свое изявление от парламентарната трибуна, цитиран от Флагман.бг.

Днес бяха приети на първо четене законови промени на правилата по отношение на домашните любимци.

Предвиждат се по-строги правила и по-тежки санкции. Според една от поправките се забранява „свободното пускане, както и извеждането без повод на кучета с тегло над пет килограма”, а според друга - „извеждането на агресивни кучета без повод и намордник”.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че на второ четене може да се извършат корекции и допълнения. Имало много предложения, включително на регистрация да подлежат и домашните котки.

Валери Симеонов отговори, че има нужда от промяна, но тя трябва да е в друга посока. Депутатът от „Обединени патриоти” смята, че е редно да се опростяват правилата. Според него залагането на тегло от 5 кг не е логично. Кое куче е агресивно, било трудно за доказване.

„Ако искаме да постигнем необходимия ефект, с други думи - да няма нахапани хора, не е нужно да си затваряме очите, няма как да минем без задължително изискване за поставяне на намордник на всяко куче, което излиза от дома. Вкъщи да хапе когото си иска, но когато кучето бъде изведено от дома, то трябва да има намордник. Никакво значение няма колко е малко и колко е голямо”, заяви лидерът на НФСБ.

Според него не бива да се имат предвид само агресията на кучета към хора. Например малки деца ставали свидетели на кучешки сбивания, което също нанасяло поражения върху психиката на децата.

„Не съм почитател на отглеждането на кучета в градски условия, но смятам, че всяко куче трябва да има намордник. Всяко куче може да хапе, независимо колко е голямо, колко е младо. Тези, които се водят неагресивни, но са възпитани от агресивни стопани, също хапят. Това е безспорно”, посочи Симеонов и даде следния пример: „Например аз мога да кажа от Бургас (има и други колеги от Бургас) - класика в жанра е мутра боса по едни шорти, край него се мотае едно огромно куче… Мога ли да попитам по какъв начин ще бъде наложена санкцията от общински органи – това, което е заложено в действащия закон и което не се променя с това предложение за закона? Общинската полиция даже няма право да му поиска личната карта. Ако му поиска лична карта – той в шортите си не носи лична карта… Изсмива им се и продължава. И по какъв начин ще предпазим останалите деца, които са в парка, или други хора и възрастни граждани?”

Според Валери Симеонов решението е просто контролът да се възложи на полицията, всяко куче без намордник да бъде евентуално прибирано, а глоба да се налага незабавно и без допълнителни условности.


В категории: Новини , Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
GRAZDANIN
03.07.2019 10:25:44
0
1
NAPALNO PRAVILNO I SPRAVEDLIVO PREDLOZENIE!DANO I DA BADE PRIETO!OSVEN REALNATA OPASNOST
OT AGRESIJ PRICHINJVASHTA OSVEN OPASNI TRAVMI, A I MNOGO CHESTO SMART NA XORA-KUSHETATA SA PRENOSITELI I NA OPASNI ZARAZI I PARAZITI!TRJBVA DA SE POMISLI I ZA TOVA!KATEGORISHNO I GLOBI
ZA ZAMARSJVANETO S URINA I FEKALII NA PARKOVE I ULITZI V NASELENITE MESTA,KAKTO E PO ZAKON
VAV VSICHKI EVROPEISKI STRANI!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки