Поклонническият поход „Светият път" потегли от Велико Търново


Поклонническият поход „Светият път" потегли от Велико Търново
Снимка: Фейсбук
01 Юли 2019, Понеделник


Поклонниците ще извървят за един месец 570 километра до Рилския манастир

Автор: Десант

В първия ден на юли участниците в поклонническия поход „Светият път", с който ще бъде отбелязана 550-годишнината от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир, потегли от старата българска столица. 

По думите на един от организаторите - Евгени Коев: „Това е един път, който е едно огромно духовно и културно наследство“.

Начинанието получи благословията на Светия синод на Българската православна църква, като службата на 1 юли бе водена лично от търновския митрополит Негово високопреосвещенство Григорий. 

Поклонниците ще извървят за един месец 570 километра от Велико Търново до Рилския манастир. Постоянната група, която ще измине цялото това разстояние ще е от около 50 човека, като мнозина ще се присъединяват към тях само за определена част от тура. Очакват се общо в похода да се включат над 1500 души.

Ссредно на ден ще се върви между 10 и 30 км, като групата се очаква да пристигне в Рилската света обител в края на месеца.

Местата за нощуване са много разнообразни – хижи, хотели, частни домове. Населените места, през които пилигримите ще преминат, са над 70. Те са разпределени в 4 епархии, 19 общини и 9  административни области.

Преди дни в рило-манастирския метох „Орлица“, край Рилския манастир бе отбелязана годишнината от пренасяне мощите на свети Йоан Рилски. Нетленните останки на светеца били пренесени там от старата българска столица, като за една нощ те са положени в църквата на метоха, преди да бъдат пренесени за вечен покой в Рилския манастир.

В рилската света обител почитат през годината в три дати светеца Чудотворец - на 18 август, 19 октомври и 1 юли.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки