Доц. д-р Ангел Кунчев: Летен грип няма, но кърлежите атакуват


Доц. д-р Ангел Кунчев: Летен грип няма, но кърлежите атакуват
16 Май 2019, Четвъртък


Вижте какво още каза пред БНТ главният здравен държавен инспектор

Автор: Десант

Бум на летен грип няма и не се очаква скоро грипна епидемия, заяви в ефира на БНТ главният здравен държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той поясни, че по-скоро има ръст на леките респираторни заболявания, за чието в повечето случаи дори не се налага лекарска намеса.

„Те протичат сравнително леко - с болки в гърба", поясни още д-р Кунчев.

Относно зачестяващите ухапвания от кърлежи, главният държавен здравен инспектор подчерта, че е най-добре паразитът да се отстранява от лекар. Обикновено в тези случаи се поставя и ваксина против тетанус.

Впоследствие ухапаните трябва да се следят за повишаване на температурата и друга симптоматика и при наличието й да проследят състоянието си при инфекционист.

20% от кърлежите са заразени с лаймска болест, предупредиха от Националния център по заразни и паразитни болести в началото на май т.г. Чрез тях тя се предава не само на хората, но и на мишките, плъховете и на бездомните кучета и котки, откъдето също може да бъде пренесена на човека.

„Не ходете по тревата, може да има кърлежи, не пускайте и децата си. Кърлежът, ако е престоял само няколко часа в тялото, не може да предаде инфекцията", уточнява директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки