Откриха в Русе изложба за световно известния авиокосмически инженер проф. Виден Табаков


Откриха в Русе изложба за световно известния авиокосмически инженер проф. Виден Табаков
Снимка: РИМ-Русе
22 Април 2019, Понеделник


Участвайки в космическата програма на САЩ, той има принос за провеждането на първия космически полет по програма „Аполо" с Нийл Армстронг

Автор: Десант

В Историческия музей в Русе бе открита изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и работата на световно признатият инженер – българина проф. Виден Табаков.

Експозицията е дело на Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ и ДА „Архиви“ и се осъществява с финансовата подкрепа на американското посолство в София.

Чрез документи и фотографии тя проследява интересната съдба и професионални постижения на Виден Табаков – българският учен, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма „Аполо" с Нийл Армстронг - първия човек, стъпил на Луната.

Документите са от личния фонд на професора - преподавател и инженер, които се съхраняват в Централния държавен архив. Те са пренесени от Съединените американски щати в България през лятото на 2017 г. със съдействието на фондация „Визия за наука и технологичен растеж“ и проф. Аватеф Хамед от Университета Синсинати.

Световно известният учен от български произход и изтъкнат авиокосмически инженер проф. д‐р Виден Табаков е малко известен в България, но е вдъхновяващ пример как роден в северозападна България младеж, завършил гимназия в България, се доказва като учен и професионалист на три континента – Европа, Южна Америка и Северна Америка.

С изследванията си той променя хода на космическата програма на САЩ, както и живота на над 1000 студенти като преподавател в Университета Синсинати.

Научните интереси на проф. Виден Табаков са свързани с разкриване на причините за корозията и уврежданията на турбодвигателите, динамика на газове, топлопренасяне, аерокосмически транспортни средства и подемнозадвижващи системи за тях. Той е световно признат експерт в областта на високотемпературната корозия и защита от нея. Неговите изследвания удължават експлоатацията на двигателите на самолетите от 140 часа по време на войната във Виетнам до 800 часа и спасяват живота на много пилоти.

Научната му кариера е емблематичен пример за връзка между науката, образованието и бизнеса. Паралелно с преподавателската работа, провежда редица научни изследвания и изпитания като технически ръководител, съветник и изпълнител за Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА), американските въздушни, военноморски и наземни сили и световни компании.

Над 45 години проф. Табаков е един от най-изявените и активни изследователи на НАСА. Има над 400 научни публикации в утвърдени научни списания.

Освен родния си език – български, той учи и се дипломира на чешки, пише дисертация на немски, защитава патент в Аржентина на испански и преподава на английски в САЩ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки