Ще отбележим 70 години от създаването на лагера в Белене


Ще отбележим 70 години от създаването на лагера в Белене
18 Април 2019, Четвъртък


Научна конференция в дунавския град ще припомни факти за историята на трудово-възпитателното общежитие, за принудителния труд в него и за репресивната система в комунистическа България

Автор: Десант

70-та годишнина от създаването на трудово-възпитателното общежитие на остров Персин, известно като концлагера Белене, ще бъде отбелязана с научна конференция в едноименния крайдунавски град. Тя ще се проведе на 26 април, който за православните християни е Разпети петък.

Организаторът – отец Паоло Кортези, който е енорийски свещеник в Белене, вижда символика в това, че в деня, когато част от християните гледат към Голгота, в Българската Голгота – Белене, ще се говори за паметта, за страданието на невинни хора и за памет и помирение.

Конференцията ще се проведе в Културния център „Евгений Босилков” до католическата църква „Рождение на блажена Дева Мария” в Белене.

Изследователи, историци, философи ще обсъждат как някогашният лагер на смъртта да се превърне от място на страдание в място за памет.

Предвидени са презентации както за историята на трудово-възпитателното общежитие, така и за принудителния труд от 1941-43 г. и за репресивната система в комунистическа България.

Събитието ще завърши с молитва и поднасяне на цветя на Могилата до първи обект на остров Персин.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки