Изложба представя участниците в Априлското въстание от Бургаския край


Изложба представя участниците в Априлското въстание от Бургаския край
Снимка: РИМ-Бургас
17 Април 2019, Сряда


Информацията е допълнена с веществен материал от фонда на Историческия музей в Бургас

Автор: Десант

По повод 143 г. от избухването на Априлското въстание, на 19 април в Изложбената зала на Исторически музей - Бургас (ул. Лермонтов 31) ще бъде подредена експозицията „Априлското въстание от 1876 г. Участието на революционери от Бургаския край в него“.

Експозицията представя както общата историческа картина от пролетта на 1876 г., така и приносът на отделни личности от Бургаския край в революционните събития. Информацията е допълнена с веществен материал от фонда на музея.

Априлското въстание с право се оценява като връхна точка на национално-освободителните борби на българския народ през епохата на Възраждането. Това е най-масовата проява на стремежа за свобода на българите през 19 век и значението му е огромно. Буйното начало в Копривщица, Панагюрище, а в последствие и във всички останали селища, които се включват в бунта, е свързано с небивал ентусиазъм, искрена радост, желание да се постигне онова, което поколения българи мечтаят – целокупна, свободна, силна България.

Въстанието от април 1876 г. е онова събитие, което променя отношението на Великите сили към случващото се на Балканите и подтиква правителствата на европейски държави да се намесят открито в търсенето на решение на все по-задълбочаващата се Източна криза.

Бургаските историци приканват младите българи от началото на 21-то столетие, да научат нещо повече за събитията на паметната дата 20 април 1876 г., за неподправената и героична изява на най-изконните желания на българския народ да бъде свободен.

Изложбата „Априлското въстание от 1876 г. Участието на революционери от Бургаския край в него“ ще продължи до края на май.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки