Пленумът на БСП бламира Корнелия Нинова


Пленумът на БСП бламира Корнелия Нинова
Снимка: NOVA
14 Април 2019, Неделя


Делегатите пренаредиха листата и вкараха Сергей Станишев в нея

Автор: Десант

Пленумът на БСП бламира Корнелия Нинова и пренареди предложената от нея листа за евроизборите, съобщава NOVA, която се позовава на свои източници.

Окончателният вариант:

1. Елена Йончева

2. Петър Витанов

3. Цветелина Пенкова

4. гражданска квота Иво Христов

5. Сергей Станишев

6. Иван Кръстев

7. Деница Златева

8. Румен Гечев

9. Момчил Неков

10. гражданска квота Велизар Енчев

11. Димитър Данчев

12. Тодор Стоилов

13. Валери Жаблянов

14. Мариела Модева

15. Десислав Тасков

16. Крум Дончев

17. коал. партньор Емил Георгиев

Антон Кутев и Янаки Стоилов са си направили отвод, според информация от източници на NOVA.

Рано тази сутрин Изпълнителното бюро на партията предложи готов списък с имена за гласуване, в които не присъстваше името на Сергей Станишев, а началникът на кабинета на президента – Иво Христов  е на 4-то място.

Последваха дълги часове дебати, след които стана ясно, че се предложени 9 нови имена и гласуването започва отново и листата може да се пренареди. Сред имената вече бе и това на Сергей Станишев.

Гражданската квота би трябвало да е одобрена, което означава,  че Иво Христов би трябвало да продължава напред с 4-та позиция в списъка.

Напрежението на „Позитано” 20 се изостри още пред началото на Пленума. БСП давали знак за ценности различни от тези на евросоциалистите.

„Това неизбежно поражда въпроса „А що дирите там?”. Този пленум дава шанс БСП да се яви на поправителен след предишния пленум за определяне на водача на листата. Тогава Корнелия Нинова избра не подхода за диалог и съгласие, а за конфронтация и налагане на воля”, каза Сергей Станишев.

Изпълнителното бюро предложи готова листа, без Сергей Станишев. Лидерът на ПЕС бил поканен на разговор в „12 без 1”, затова разговор нямало.

„Има очевидна тенденция БСП да се превърне във вождистка партия, в ГЕРБ номер 2. Това което, което виждал е подарък за ГЕРБ”, каза Станишев.

„При предишните избори претърпяхме тежка загуба и е нормално да търсим промяна. Господин Станишев е президент на ПЕС И вярваме, че там е полезен е и без да е в ЕП. Има и други хора с желание, но местата са 17”, заяви Атанас Зафиров.

Освен от липсата на Станишев, част социалистите останаха изненадани и от присъствието на Иво Христов - шеф на кабината на президента.

„Иво Христов е номинация на Изпълнителното бюро на партията. Щом е в листата е разговаряно е с него”, каза Драгомир Стойнев.

„БСП Е единствената опозиция, нормално е да приема”, каза самият Иво Христов.

Напрежение имаше и около напускането на евродепутата Петър Курумбашев. В официална позиция той обяви,че е разговарял с Корнелия Нинова. Получил е 9-тото място. Оценил го като подигравка, затова се разделили.

Скандалите на „Позитано” продължиха. Дългогодишният бивш депутат Георги Божинов се оказа извън списъците, с които охраната разполагаше.  Така проектолистата става 26 души. Всеки от членовете на пленума ще трябва да гласува за 13 имена, тъй като 4-те от гражданската квота и коалиционните партньори бяха одобрени по-рано днес.

Следващата събота левицата официално ще представи кандидатите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки