Енотовидно куче подплаши гнездящите в Сребърна къдроглави пеликани


Енотовидно куче подплаши гнездящите в Сребърна къдроглави пеликани
Снимка: РИОСВ-Русе
11 Април 2019, Четвъртък


На този етап не може да се направи оценка на щетите в колонията, тъй като не е желателно допълнително обезпокояване на птиците

Автор: Десант

Диви животни са навлезли в колонията на къдроглавия пеликан в поддържан резерват „Сребърна“ в началото на седмицата. В резултат на това гнездящите на земята птици са се подплашили и са се преместили в източна посока в старото гнездилище. Останалите птици с излюпените и поотраснали пеликанчета са на наколните платформи.

Навлизането на дивите животни е регистрирано чрез системата за видеонаблюдение. Експертите са установили, че нашествениците са от вида енотовидно куче, което се среща в Северна България и Добруджа. Видът не е защитен и представлява ловен обект според българското законодателство.

На този етап не може да се направи оценка на щетите в колонията, тъй като не е желателно допълнително обезпокояване на птиците. От записите не се виждат малки птици в гнездата на тръстиковия остров, но вероятно има щети върху яйцата.

В момента пеликаните, които са се преместили проявяват активност и показват всички признаци, характерни за размножителен период. От няколко дни към колонията на къдроглавите са се присъединили и няколко розови пеликана. Не може да се твърди, че са загнездили все още.

Навлизане на животни като диви свине и дребни хищници е регистрирано и в предишни години. По тази причина в резервата е монтиран електропастир и са се организирали подборни отстрели на хищници. На този етап колонията ще се наблюдава с повишено внимание и ще се предприемат допълнителни мерки за опазване на защитените птици  от набези.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки