Спират финансирането за най-големия български вестник в Украйна „Роден край"


Спират финансирането за най-големия български вестник в Украйна „Роден край"
07 Април 2019, Неделя


Валери Симеонов предложи нашата страна да поеме разходите по издаването му

Автор: Десант

В Украйна се спира финансирането на медии, представляващи малцинствата. Прекратява се и финансирането за най-големия български културно-просветен вестник „Роден край".

Промените създават повод за опасения по думите на Петко Дойков, директор на дирекция Политики и институции на ЕС към Министерство на външните работи. Анализ на българското посолство в Киев показва, че спирането на финансирането не е в съответствие с приетите изменения в законовата база. Дойков го класифицира по време на заседание на парламентарната комисия по политиките на българите в чужбина като "решение на местно ниво".

От началото на годината досега вестникът продължава да излиза, въпреки че на практика средствата за неговото издаване са спрели.

Тази година изданието чества 30-годишен юбилей. То излиза в осемхиляден тираж, като за него има и много абонаменти.

120 000 лева са нужни за спасяването му - за финансиране на издаването му и наем на редакцията, в която са останаи да работят само двама души.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изрази мнение, че украинското правителство има притеснение по отношение на изданията. Възможно било те да вземат страна и да ориентират малцинствата към определена политическа сила. Симеонов подчерта, че Унгария финансира своите три издания в Украйна. Румънците също продължават да финансират изданията на своето малцинство в украинската страна.

„Прехвърляме си топката от институция на институция, а смятам, че спешно трябва да решим какво ще правим", заяви Симеонов и предложи с решение на МС финансирането на "Роден край" да бъде поето от 1 януари до края на изборите.

"Хайде да бъдем малко по-българи", призова бившият вицепремиер.

Предполага се, че става въпрос за предизборна ситуация, в рамките на която финансирането е спряно.

Според Дойков въпросът може би ще приключи с края на изборите. Той отбеляза, че може да се потърси съдействие от областната редакция в Одеса.

"Настъпилите законови промени не изключват предоставянето на финансиране за вестниците на малцинствата в Украйна", убеден е Петко Дойков.

Позиция на редакцията до този момент не е известна. Другата седмица се очакват действия от страна на външното ни министерство.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки