Осигурява се държавна гаранция за организиране на изложба „Преоткритият свят на стара Европа“


Осигурява се държавна гаранция за организиране на изложба „Преоткритият свят на стара Европа“
20 Март 2019, Сряда


Временната експозиция е организирана от Регионалния археологически музей - Пловдив 

Автор: Десант

Правителството одобри осигуряването на държавна гаранция за временна експозиция, организирана от Регионалния археологически музей - Пловдив за тази година.

През периода 15 май - 30 октомври в него ще бъде представена национална изложба със заглавие „Преоткритият свят на стара Европа“, която ще включва движими културни ценности от фондовете на Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей - БАН и Регионалния исторически музей- Велико Търново.

В съответствие със застрахователната стойност на експонатите е необходимо да бъде осигурена държавна гаранция за временни експозиции в страната в размер на 50 000 лв., като сумата ще бъде блокирана за периода на транспортиране на изложбата.

Представянето на изложбата ще допринесе за мисията на програмата „Европейска столица на културата“, а именно да подчертае разнообразието на европейската култура и да привлече вниманието към различните общности с фокус към културните различия и прилики.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки