Освобождението на България в гравюри влиза в Музея на розата


Освобождението на България в гравюри влиза в Музея на розата
Снимка: Община Казанлък
18 Март 2019, Понеделник


За първи път академичните звена предлагат различен поглед към събитията от 1877-1878 г. през очите на съвременници, участвали в Руско-турската война

Автор: Десант

Документалната изложба: „Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) и Освобождението на България в гравюри” ще бъде открита в първия ден на пролетта - 21 март, от 17,30 часа в Музея на розата в Казанлък.

Входът за нея ще е свободен и тя ще може да бъде разгледана до 21 април.

Експозицията, която е съвместна проява с Регионален академичен център - Казанлък, включва 21 постера. Тя е съвместен проект на Научния архив и Централната библиотека на БАН, като Историческият музей в Казанлък участва с гравюри. 

Представени са малко известни или непознати за българската общественост гравюри на военни кореспонденти и художници, които представят галерия от образи на руски военачалници и отделни епизоди от хода на военните действия.

Те са подредени по времевата верига и очертават цялостната картина на събитията – от обявяването на войната и формирането на българското опълчение през преминаването на река Дунав, освобождаването на градове в тогавашната османска империя, обсадата на Плевен, епопеята на Шипка, зимният преход на генерал Гурко през Балкана към София до мирните преговори в Сан Стефано.

За първи път академичните звена предлагат различен поглед към събитията от 1877-1878 г. през очите на съвременници, които са участвали във войната между Руската империя и Османската империя, която българите след време наричат освободителна.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки