Нараства броят на случаите на морбили у нас


Нараства броят на случаите на морбили у нас
05 Март 2019, Вторник


Регистрирани заболели вече има и в Бургаско и Пловдивско

Автор: Десант

Първи случаи на морбили са регистрирани в областите Пловдив и Бургас. С това случаите на заболяването в страната са вече 66, като лабораторно са потвърдени 41.

С морбили са заразени 47-годишна жена в Бургас и едногодишно дете в Първомай.

То не е било имунизирано, тъй като не е навършило необходимата възраст за поставяне на ваксината - 13 месеца. Засега няма яснота около имунизационния статус на жената.

Детето има други здравословни проблеми и са избягвани всякакви контакти с деца и възрастни. Според родителите бебето е било разхождано само в първомайския квартал „Дебър“.

Най-вероятно заразата е предадена по въздуха, защото вирусът е доста агресивен, обясняват от РЗИ-Пловдив.

Дребна шарка, морбили или известна с народното име брусница е общо инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Дребната шарка е детска инфекция, причинена от РНК-вирус от род Morbillivirus, Measles virus.

Това е едно от заболяванията, които според СЗО поетапно трябва да бъдат изкоренени в Америка, Европа, Близкия изток и в световен мащаб до към 2020 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки