Проф. Пламен Павлов представи в Бургас книгата си за Левски


Проф. Пламен Павлов представи в Бургас книгата си за Левски
Снимки: Десант
28 Февруари 2019, Четвъртък


Авторът на „Другото име на свободата" е категоричен, че Дяконът не е обикновен човек, а една феноменална фигура от българския пантеон

Автор: Десант

„Цялата биография на Левски трябва да се преразгледа" - това заяви проф. Пламен Павлов на среща в Бургас, на която през пълната зала в Морското казино бе представена най-новата му книга, посветена на живота и дейността на Апостола на свободата.

В изданието, озаглавено „Другото име на свободата", той не се спира само на историческите събития, свързани с житието и битието на Дякона, а е отделил много страници, за да разкрие човешкия образ на най-големия ни национален герой и неговата всестранно надарена личност.

Авторът е категоричен, че Левски не е обикновен човек, а една феноменална фигура от българския пантеон. Затова се спира и на неговите качества не само като воин и революционер, като военен стратег и организатор, но и като талантлив публицист и творческа натура, надарена с множество дарби - да пее, рисува, стихоплетства...

Проф. Пламен Павлов е категоричен, че през целия си живот Васил Левски остава монах, като води живот на аскет, бидейки скромен, предано вярващ и свенлив, въпреки авторитарното си понякога държание, когато обстоятелствата са изисквали да е строг и взискателен. 

По отношение на въпроса за канонизирането на дякон Игнатий, проф. Павлов е на мнение, че няма пречки Църквата да го обяви за светец, за какъвто народът отдавна го смята.

„От години едва ли не е норма да се говори как Левски не трябва повече да е „икона", а да бъде възприеман от гледна точка на човешките му достойнства и слабости. Витиеватите конструкции на тема „човекът Левски", напъните за неговата „демитологизация", изрази от рода на „необикновен със своята обикновеност" (или обратното?) не ни помагат особено да вникнем в същността на феномена Левски. И се надяваме, че читателят на тази книга ще проумее истината - този „един син" на България, ако цитираме Ботев, надхвърля представите ни за обикновен човек. Такава е истината за истинския Левски, за истинския човек" - обобщава с няколко думи съдържанието на „Другото име на свободата" нейният именит автор.




В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки