Министър Младен Маринов отговаря пред депутатите за фалшивите ТЕЛК-ове


Министър Младен Маринов отговаря пред депутатите за фалшивите ТЕЛК-ове
Снимка: БНР
22 Февруари 2019, Петък


Генераторите на фалшиви новини от БСП отсъстваха от залата на парламента

Автор: Десант

„Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ТЕЛК-ове”. Това каза министърът на вътрешните работа Младен Маринов по време на изслушването си в Народното събрание по повод нашумелите случаи на фалшиви решения за определяне процента на инвалидност. По думите на министъра, цитиран от Нова ТВ, има „фрапиращи случаи, които показват в какъв проблем се е превърнала злоупотребата с ТЕЛК”.

„10-те области с най-голям процент на лица, ползващи пенсия са: Силистра – 28,61%, Враца – 19,29%, Габрово – 19,02 %, Разград – 18,31%, Монтана – 17,54%, Перник – 16,97, Плевен – 15,96% Кюстендил – 14,89%, София област – 14,75% и Ловеч – 14,52%“, каза Маринов. И допълни, че от началото на 2019 г. са образувани 29 досъдебни произодства и 41 преписки.

"БСП отсъстват от важното за обществото изслушване за фалшивите ТЕЛК-ове, но участват и могат да генерират достатъчно фалшиви новини във всяка секторна политика", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната в пленарната зала по време на изслушването на вътрешния министър. И допълни:

„Искам да благодаря за днешната изключително актуална тема. Имахме възможност в парламента да изслушаме ръководството на МВР за предприетите действия и изпълнение на целите от управленската програма за ограничаване злоупотребите с ТЕЛК-ове. Нека да кажем, че тази система на ТЕЛК има 700 хил. български граждани. Това като процентно съотношение е някъде около 10, а вече то нараства, когато говорим за трудоспособна възраст. Това означава, че като съпоставка към 1989 г. процентно хората, които са били с ТЕЛК, са били някъде от порядъка на не повече от 2 % и 2,5%, което е средното за страните от ЕС".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки