В бургаска болница спасиха живота и ръката на мъж след инцидент с електрически трион


В бургаска болница спасиха живота и ръката на мъж след инцидент с електрически трион
Снимка: УМБАЛ "Дева Мария"
22 Февруари 2019, Петък


Лекари от УМБАЛ „Дева Мария“възстановяват нервите и мускулите на пострадалия крайник

Автор: Десант

Съдови хирурзи и ортопеди от университетска болница „Дева Мария“ в Бургас дадоха шанс за втори живот на мъж от Камено, претърпял тежък инцидент с електрически трион. 31-годишният Д.А. от Камено е доведен в в лечебното заведение, след като прерязва ръката си с високооборотен дисков циркулярен трион. Травмата е съчетана, като ръката е прерязана до костта, разрязани са мускули, нерви и съдове, включително магистралната артерия и дълбоките вени, отговарящи за кръвоснабдяването на крайника. 

Още с пристигането си в болницата, на пострадалия е оказана незабавна спешна помощ от началника на Клиниката по съдова хирургия доц. д-р Борислав Денчев, д.м. Опитният съдов хирург свиква спешен екип от съдови хирурзи и ортопеди и привежда пациента в операционна зала за животоспасяваща операция.

Минути по-късно комбиниран екип в състав доц. д-р Борислав Денчев и д-р Елена Домусчиева от Клиниката по съдова хирургия, д-р Стоян Минчев и д-р Димитър Илков от Клиниката по ортопедия и травматология, както и д-р Стоян Милушев  от Отделението по анестезиология и интензивно лечение започва борбата за спасяването на живота и ръката на младия мъж.

„При извършената ревизия беше установено размачкване и разкъсване на кожа и подкожие, мускулни групи, два магистрални нервна и два магистрални съда - артерия и брахиални вени.“ разказва доц. д-р Денчев.

Екипът пристъпва първо към съдовата реконструкция, защото тя е най-важна - ако една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, то тя ще е загубена при всяко положение.

„Наложи се извършване на автовенозна интерпозиция, което на обикновен език означава байпас на ръката“ - обяснява началникът на съдовите хирурзи в университетска болница „Дева Мария“.

След като кървенето е овладяно, съдовите хирурзи взимат вена от крака на пациента и я присаждат в лявата ръка, като по този начин възстановяват артериалната циркулация. Те успяват да възстановят и част от вените на ръката по  хирургично-реконструктивен способ.

Веднага след това ортопедите започват възстановяване на нервите, тъй като са засегнати два моторни и един сензорен нерв. Прави се пластика на важни мускули, пластика на повърхностните тъкани и накрая поставят ръката в гипсова шина.

Операцията продължава повече от четири часа, като ръката на мъжа е спасена, а прогнозите за пълно възстановяване са оптимистични.

Въпреки че възстановяването му ще продължи дълго, добрата новина е, че пациентът има този шанс, защото само преди десет години крайници, получили такива травми, рядко са оцелявали, коментират специалистите.

„Инцидентът, при който е пострадал пациентът, е бил реална заплаха за живота му. При артериална травма, заради помпената функция на сърцето, смъртта настъпва за минута и половина - две, ако не бъде спряно кървенето.“ обяснява доц. д-р Денчев.

За късмет, свидетелите на инцидента са реагирали адекватно и са съобразили да сложат турникет от подръчни материали, с който е било овладяно острото артериално кървене.

След едноседмично лечение в университетска болница „Дева Мария“, Д.А. е изписан и вече се възстановява удома.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки