Родът на Васил Левски дава цяла плеяда от поборници за народната свобода


Родът на Васил Левски дава цяла плеяда от поборници за народната свобода
21 Февруари 2019, Четвъртък


Сред тях има революционери, опълченци, офицери - герои от войните за национално обединенине и общественици

Автор: доц. д-р Петър Ненков

От брака на Гина Караиванова и Иван Кунчев се раждат пет деца: Васил (1837-1873 г.), Христо (1840- 1870 г.), Петър (1844-1881 г.) Яна (1835-1913 г.) и Мария (1847- 1851 г.). След преждевременната смърт на своя мъж, който е виден карловски занаятчия, Гина сама отглежда, с много лишения, челядта си.

За живота на Васил Левски е писано много, затова ще се спра върху житието и битието на неговите братя и сестри.

Двамата братя на Апостола Христо и Петър са свободолюбиви и непокорни като него и споделят несретния живот на българските хъшове.

Христо Кунчев учи абаджийство, работи в Карлово и в Пловдив. Там се сближава с Христо Иванов - Големия. Емигрира в Румъния, а после в Сърбия. Не е приет във Втората българска легия по здравословни причини. Работи, като абаджия и издържа брат си Васил при тежкото му боледуване.

След разпускането на легията отново се отправя за Румъния. Близък приятел е с Христо Ботев, когото свързва с брат си Васил Левски. Умира от туберкулоза, ненавършил 30 години на 9 април 1870 г. в Букурещ.

Петър Кунчев през 1867 г. участва във Втората българска легия в Белград. През май 1876 г. се записва доброволец в четата на Христо Ботев. Заловен е след разгрома й, но успява да избяга по пътя към конака в София.

През Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. постъпва в редиците на българското опълчение. При боевете на Шипка е тежко ранен. Лекуват го в Търново и Харков. При завръщането си в родния град е назначен за общински стражар.

Умира в нищета от туберкулоза през 1881 г. Заради голямата му прилика с брат му Васил го наричат Петър Кунчев - Левски.

Най-малката сестра на Левски - Марийка Кунчева, заболява още като дете от едра шарка и умира през 1851 г., малко след смъртта на баща си Иван Кунчев .

Другата сестра на Апостола, Яна Кунчева е родена през 1835 г. Тя става укривателка на Левски. От нейния дом Левски поема пътя за Легията в Белград и при всяко идване в Карлово й гостува. Единствено тя от братята и сестрите на Левски създава свое семейство. През 1850 г. се задомява за карловския търговец Андрей Начов. Раждат им се 9 деца - Начо,Тота, Гина, Мария, София, Елена, Христо, Иван и Елена.

От рода на Васил Левски произлизат редица хайдути, революционери и поборници за народна свобода. Всред тях се открояват войводите Кръстил, който е обесен в Цариград през 1741г., Видул - доброволец в гръцкото въстание от 1821 г., убит от турците в Троянския Балкан, Драгой, Иван Тахчиев и Иван Арабаджията от село Царацово - участник в Легията на Раковски, куриер на БРЦК, предводител на чета в Априлското въстание 1876 г., заловен и измъчван от турците, борец за Съединението на България - 1885 г.

Участникът в национално-освободителното движение и гарибалдиец Гюро Начев от село Отец Паисиево също е роднина на Левски

Освен войводи, родът на Васил Левски дава редица офицери и опълченци. Всред тях се откроява името на генерал-майор Никола Бочев - командир на 1-ва Софийска пехотна дивизия. Полковник Васил Кунчев е внук на чичото на Левски, Въльо Кунчев.

Полковник Никола Фурнаджиев е син на сестрата на майката на Левски, Мария Караиванова и на карловския търговец Иван Фурнаджиев. Героят от Сръбско-българската война - 1885 г., майор Петко Караиванов от Сопот е шестото дете в семейството на Петко Караиванов-най-младия вуйчо на Васил Левски и видната възрожденска учителка Неделя Караиванова.

Легендарният Освободител на Средните Родопи през Балканската война, полковник Владимир Серафимов, родом от село Аджар /Свежен/ е братовчед на Левски по бащина линия.Началникът на Флота, капитан първи ранг Рашко Серафимов от село Свежен също е братовчед на Левски.

Полковник Иван Бочев - командир на 44-ти пехотен полк, който загива в Първата световна война е роднина на Апостола.

Революционерът, опълченец и председател на първия Градски съвет на Карлово след Освобождението Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски.

Председателят на карловския революционен комитет, създаден от Апостола и опълченец в Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Васил Платнаров свързва живота си с Мария Начева, която е дъщеря на Андрей Начев и сестрата на Левски - Яна Кунчева.

Самарянката Райна Касабова през Балканската война 1912-1913 г. става първата жена в света, летяла с бойна мисия на самолет. Тя е родена в Карлово на 1 август 1897 г.и е родственица на Васил Левски по майчина линия.

Запасният поручик и виден краевед Христо Фъргов е най-малкият син на карловския възрожденски учител Георги Фъргов, който е братовчед на Васил Левски.

Тези именити родственици на Васил Левски през целия си живот се стремят да бъдат достойни продължители на неговите идеи и много от тях предизвикват възхищение със своите подвизи и дела.


В категории: История , Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Уууу
30.06.2020 09:45:10
1
1
Браво
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки