Казанлъшките опълченци влизат в изложба за националния ни празник


Казанлъшките опълченци влизат в изложба за националния ни празник
19 Февруари 2019, Вторник


Експозицията представя бойната летопис на Освободителната война

Автор: Десант

По повод националният празник на Република България - 3 март, в мултимедийната зала на Исторически музей „Искра“ в Казанлък на 28 февруари в 17.30 ч. ще бъде открита изложбата „Опълченци от Казанлъшкия край“, която ще може да бъде разгледана до 19 април, съобщават от парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Експозицията представя бойната летопис на Освободителната война, която отрежда достойно място на доблестните български синове.

В боя при Стара Загора на 31 юли, при отбраната на Шипченския проход през август 1877 г., в зимното преминаване на Балкана и атаката на Шейновския укрепен лагер през януари 1878 г., в многобройните схватки с врага в Котленския балкан те проявяват удивителен стоицизъм и воля за победа.

Много родолюбиви българи от Казанлъшкия край се включват в състава на Българското опълчение. Родените в Казанлък и казанлъшко са общо 122 души. С този регион са свързани и имената на 45 доброволци, които се заселват тук след Освобождението.

Активни участници в Априлското въстание и в Сръбско-турската война от 1876 г., доброволците от Казанлъшкия край се включват в състава на опълчението и в най-решителните битки по време на Руско-турската война 1877-1878 г. дават скъпи жертви. След Освобождението активно участват в политическия живот на страната, защитават Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., сражават се в Сръбско-българската война. Някои от тях остават на служба в Българската земска войска и градят успешна военна кариера.

В изложбата ще бъдат представени движими културни ценности от фондовете на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и ИМ „Искра“, гр. Казанлък – лични вещи, оригинални документи, свидетелства и снимки, медали, оръжие на родени и живели в Казанлъшкия край опълченци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки