Под Земята се намира планина с височина на Хималаите


Под Земята се намира планина с височина на Хималаите
18 Февруари 2019, Понеделник


Учени от Пристънския университет са забелязали грамадни образувания в сводките за сеизмичната активност, записани по време на земетресението в Боливия през 1994 г.

Автор: Десант

В дълбочина от стотици киломептри под земната повърхност се намила подземна планинска велига, чиято височина може а съперничи с Хималаите, съобщава ново изследване.

Учените са забелязали грамадни образувания в сводките за сеизмичната активност, записани по време на земетресението в Боливия през 1994 г.

Мантията на Земята  представлява плътен пласт от силикатна порода, която се простира от кората до ядрото и съставлява 84 % от обема на нашата планета. На здълбочина от 660 км разрив разделя мантията на горно и долно ниво. 

Актуалната информация за границата ще помогне да се радкрият много тайни за мантията, например за това как горните и долните слоеве се смесват и за това учените се стараят да ги изучат внимателно.

Единственият начин да се надникне във вътрешността на Земята е чрез сеизмичните вълни, които представляват потоци енергия, пътешестващи през планетата по време на мощните земетръси или удари на астероиди. 

Когато вълните срещнат различни текстури, минерали и образувания, те „отскачат" от тях, както светлинните вълни се отразяват от обектите. В резултат на това е възможно да се получи картина на сеизмичната ситуация във вътрешността на планетата.

Екип учени от Пристънския университет използвала суперкомпютъра „Тайгър4, за да анализира измеренията на земетресението в Боливия и да пресъздаде топографията на разрива.

Макар статистическият модел на изследването да не може да определи точно височината на подземната граница, изследователите са категорични, че релефът е по-внушителен от тозина Скалистите планини или Апалачите. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки