Иманярско съкровище, скрито в лек автомобил, откриха митничари на граничния пункт в Лесово


Иманярско съкровище, скрито в лек автомобил, откриха митничари на граничния пункт в Лесово
Снимка: Агенция „Митници"
15 Февруари 2019, Петък


283 старинни монети, 29 бронзови фигури  и 5 пет пръстена са артефактите, предмет на контрабандата

Автор: Десант

Голямо количество от общо 317 старинни монети, пръстени и бронзови фигури в лек автомобил откриха митнически служители от екип на митническа мобилна група при проверка на Митнически пункт Лесово.

Колата е пристигнала на българския митнически пункт в посока от Турция за България на  14.02.2019 г. Шофьорът и неговият спътник  са заявили, че не внасят нищо за деклариране. Екип на митническа мобилна група е селектирал автомобила за щателна митническа проверка.

Митническите служители откриват при проверката укрити в автомобила 283 старинни монети, 29 бронзови фигури  и 5 пет пръстена.  Артефактите, предмет на контрабандата, са задържани.

Образувано е досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от териториален отдел „Митническо  разузнаване и разследване Южна морска“ в ГД „Митническо разузнаване и разследване“ на Агенция „Митници“, под надзора на Окръжна прокуратура - Ямбол.

По случая Окръжна прокуратура – Ямбол е задържала за срок до 72 часа турския гражданин Хасан О. и Мерал А. (с българско и турско гражданство). Те са обвинени за това, че са пренесли през границата на страната, без знанието и разрешението на властите, предмети за търговски цели в големи размери- 283 старинни монети, пет пръстена и 29 фигурки, на обща стойност около 50 000 лв. – престъпление по чл.242, ал.1, б.„д“ и б.„е“ от НК.

Предстои (в следващите дни) Окръжна прокуратура – Ямбол да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“, спрямо обвиняемите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки