Мечка разрушка пчелин в землището на маданското село Митовска


Мечка разрушка пчелин в землището на маданското село Митовска
Снимката е илюстративна
14 Февруари 2019, Четвъртък


Това е първата регистрирана щета от диво животно за 2019 г.

Автор: Десант

РИОСВ – Смолян провери на 10 февруари сигнал за разрушен от  мечка пчелин в землището на село Митовска, община Мадан. При огледа е установено,  че 7 от общо 11 кошера в пчелина са съборени.  По извадените пити са открити следи от нокти на мечка. В близост до пчелина има следи, по които може да се съди, че щетата е нанесена от женска мечка с малко. Пчелинът не е бил обезопасен с ограда или електропастир.

С оглед покачването на температурите през последните дни и значителната загуба на тегло на мечките през зимните месеци не са изключени нови нападения над селскостопанско имущество.

РИОСВ – Смолян призовава стопаните на селскостопански животни и пчелини да предприемат превантивни мерки по опазване им. Част от мерките за предотвратяване на нападенията са поставяне на телени или електрически огради, недопускането на паша на животните без овчарски кучета и пастир и затварянето им през нощта.

Това е първата регистрирана щета от мечка за 2019 г. РИОСВ-Смолян ще изготви предложение за обезщетяване на собственика.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки