Отзовават консула в Бурса заради скандал с издадена виза на турчин, осъден на 5,5 години затвор


Отзовават консула в Бурса заради скандал с издадена виза на турчин, осъден на 5,5 години затвор
31 Януари 2019, Четвъртък


Престъпникът си уредил без проблеми постоянно пребиваване в България

Автор: Десант

България е отзовала консул Димитър Хаджиев от Бурса заради издадена виза „D“ на издирвано от турските власти лице, което има влезли в сила присъди. Вместо да е в затвора в Одрин, турският гражданин се радва на свободата в България, пише 24rodopi.com.

При подаване на заявление за издаване на виза за дългосрочно пребиваване интервюто с кандидата е задължително. Изключения не се допускат. При проверка обаче се установило, че получилият визата Шюкрю Бенли не само, че не се явил в Консулската канцелария в Бурса към Генералното консулство на Република България в Истанбул, но дори не е бил в Турция, а в България.

Това разкрива за 24rodopi.com отлично осведомени турски източници. "Нито в деня на подаване на заявлението, нито в деня на подпечатването на паспорта му с българската входна виза "D"! Шюкрю Бенли от години не е стъпвал в Бурса. Консулът е отчел, че е интервюирал лицето Шюкрю Бенли, но в същия момент той е бил на 600 км разстояние от него, в българския град Пловдив", коментират турските източници на родопската медия.

Информацията за скандала е потвърдена от източници, близки до българското външно министерство. Димитър Хаджиев вече не е български дипломат в Бурса, отзован е в края на миналата година. Срещу него се води разследване.

Визата, с която беглецът от закона Шюкрю Бенли си урежда постоянно пребиваване в България, е издадена през октомври.

Бившият одрински търговец Шюкрю Бенли е с криминално досие, съден е за блудствени действия с непълнолетна, побой над сестра си, контрабанда на цигари, незаконно изземване и разкриване на лични данни на много бизнесмени. Осъден е на 5 години и 5 месеца затвор.

На 20 август миналата година е трябвало да влезе в затвора край Одрин, но ден преди това напуска Турция през пункта „Капъ куле“ и влиза в България през „Капитан Андреево“ с туристическа виза за 45 дни. За да продължи престоя си в България след този срок, той трябвало да се върне в Турция и да си извади нова виза в Генералното консулство в Одрин.

„Трябвало е да се върне в Турция на 16 ноември 2017 г. Властите са очаквали беглеца. Преди изтичането на този срок обаче от името на Бенли са направени постъпки пред почетното консулство на България в Бурса, което свързано с Генералното консулство в Истанбул, за получаване на D виза за чужденци. Било посочено, че лицето ще пребивава за дълъг период в България.

Гражданин, който иска да получи виза „D“ от българските дипломатически мисии, трябва да подаде заявление лично. Но Шюкрю Бенли, въпреки че е бил в България, е кандидатствал за виза "D" все едно от свое име, като е изпратил чрез посредници своя паспорт в Консулството в Бурса“, разкриват турските източници.

Въпреки че притежателят на паспорта не се е явил лично при кандидатстване за виза „D“ в Консулска канцелария в Бурса, такава била издадена.

За отбелязване е, от Външно министерство посочват, че българското дипломатическо представителство на улица „Айдън сокак“ №1 в квартал „Адалет“ в Бурса се предоставя консулско обслужване за областите Бурса, Балъкесир, Биледжик, Мугла, Денизли, Айдън, Маниса, Измир, Ялова. Шюкрю Бенли е жител на Одрин, където имал галантериен магазин, затова е трябвало да направи постъпки за виза именно там.

Източник: rodopi24.blogspot.com


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки