Излезе от печат сборник в памет на професор Тотю Тотев


Излезе от печат сборник в памет на професор Тотю Тотев
20 Януари 2019, Неделя


Много от публикциите са свързани пряко с проблеми и материали от Плиска и Преслав

Автор: Десант

Излезе от печат сборник в памет на професор Тотю Тотев. Той е публикуван в поредицата Плиска-Преслав, том 13, издание на Националният археологически институт с музей при БАН и е под редакцията на Павел Георгиев и Янко Димитров, собщават на сайта си НАИМ.



В изданието са обнародвани 35 студии, статии и съобщения. Основната публикация е посветена на личността и делото на проф. Тотю Тотев (1930-2015). Подреждането на останалите е направено, според спецификата на изданието и е в хронологически ред.

Първите публикции са свързани пряко с проблеми и материали от Плиска и Преслав. В тях са популризирани новооткрити материали, направени са някои обобщения по значими проблеми на двете ранносредновековни столици, изразени са мнения по дискусионни въпроси по знакови техни паметници.

В рубриката за Плиска преобладават публикации на археологически структури и материали, докато в тази за Преслав преобладават изследванията на монети, печати и други метални предмети.

На следващо място в изданието са включени наблюдения върху някои извънстолични средновековни селища или археологически структури. Следват публикации на групи или отделни археологически, нумизматични и сфрагистични находки, предимно от извънстолични центрове. Хронологически те обхващат периода между ІХ и ХІV в. и допринасят съществено за разширяване на нашите познания за тях.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки