Ще отпадне ли забраната за огласяване на социологически данни в изборния ден


Ще отпадне ли забраната за огласяване на социологически данни в изборния ден
16 Януари 2019, Сряда


Това изменение в Изборния кодекс са внесли депутати от ГЕРБ

Автор: Десант

Да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Това изменение в Изборния кодекс са внесли депутати от ГЕРБ.

В мотивите на вносителите се подчертава, че промяната се внася заради наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което пораждало неравнопоставеност между тях.

Изменението е мотивирано и с данни от доклад на Централната избирателна комисия (ЦИК) в периода 2015-2017 г., че ЦИК е била сезирана с множество сигнали за публикуването и оповестяването на резултати от социологически изследвания в деня преди изборите и в изборния ден.

Те се появявали в страниците на търговски електронни медии, както и чрез препращането към профила на доставчиците на такива медии в социалните мрежи, като в значителна част от случаите оповестяването на данните от социологическите проучвания се представя под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и други.

Според вносителите с отпадането на забраната ще има равнопоставеност между всички медии.

В действащия сега Изборен кодекс резултатите от социологическите проучвания се оповестяват след 20.00 часа на изборния ден, а при нарушения се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв.

Тези санкции обаче не могат да се налагат, тъй като в социологическите данни, които се публикуват в търговски електронни медии, не се споменават реалните имена на политическите сили.

Промените в Изборния кодекс управляващите са внесли днес, когато е последният срок за внасяне на предложения между двете четения на закона.

В първоначалния законопроект за изменение на Изборния кодекс управляващите предложиха отлагане на масовото въвеждане на машинното гласуване и премахване на номерата на партиите в  бюлетината, което беше подкрепено на първо четене.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки