Остава в сила лавинната опасност, предупреждават от Планинската спасителна служба


Остава в сила лавинната опасност, предупреждават от Планинската спасителна служба
Снимка: Монитор
14 Януари 2019, Понеделник


Безотговорно е отношението на македонските туристи на фона на събитията от последната седмица, коментира Емил Нешев, директор на ПСС към Български червен кръст

Автор: Десант

Безотговорно е отношението на македонските туристи на фона на събитията от последната седмица. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК).

Повод за коментара му бе спасяването на петимата македонски туристи, от които трима скиори и двама сноубордисти.

Опасни игри: Още петима младежи бедстваха в Пирин, заседнали в улеите на Дамянишкия циркус

На терен за спасяването им са работили шест спасители от отряда в Банско, като още поне петима са се занимавали със сигнала и организацията за решаването му извън терен.

Нешев не пожела да коментира финансовото изражение на случая, а изтъкна факта, че това е риск не само за туристите, но и за спасителните екипи, както и за доброволците.

„Това са неща, които нямат финансова стойност“, обясни той и припомни какво е необходимо да се направи, преди да отидем в планината:

„Да съберем информация за атмосферните условия, както в момента, така и в предходните няколко дни. Това ще ни даде информация какво се е случвало в планината и какви са рисковете, които ни дебнат, за да можем да вземем правилното решение дали да предприемем въпросния преход или действия или да не ги предприемаме. Съответно винаги да имаме план за екстремен изход от планината“, каза той.

Годината завърши динамично за ППС, каза още Емил Нешев и уточни, че повече от пет сериозни акции са извършени от планинската служба. Остава в сила лавинната опасност, предупреди той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки