Русенският музей издаде "Гласове от Русе за Добруджа"


Русенският музей издаде "Гласове от Русе за Добруджа"
Снимка: РИМ-Русе
11 Януари 2019, Петък


Изображенията в него са от добре запазения личен архив на Иван Хаджииванов

Автор: Десант

"Гласове от Русе за Добруджа" е новото издание на Регионален исторически музей – Русе. Негови автори са Мариана Димитрова и проф. д-р Николай Ненов.

Книгата представя визуалната памет за Добруджа, тези места на памет в Русе, които притежават национални измерения, важни за всички българи.

Изданието представя богата визуална картина на някои по-съществени моменти от дейността на Вътрешната Добруджанска революционна организация (ВДРО) в Русе. Изображенията са от добре запазения личен архив на Иван Хаджииванов, един от първите ръководители на ВДРО, фотографии от фонда на Регионален исторически музей – Русе, от Държавен архив - Русе и други източници.

Авторите са използвали, теренни етнографски проучвания, публикувани спомени и мемоари на добруджански дейци и преселници, както и последните научни публикации по темата, които правдиво доказват водещата роля на ВДРО в Русе като център на националната борба за връщането на Южна Добруджа към България, в решително противодействие с комунистическата ДРО.

Водещ момент са лицата на посланиците на Добруджа, приели участта на тази българска територия като своя лична кауза, като известните учени – професорите Михаил Арнаудов и Петър Мутафчиев, писатели и поети като  Дора Габе и Добри Немиров, духовници като митрополит Михаил Доростоло-Червенски, морските офицери Асен Тошев и Георги Купов, актьорът Сава Огнянов, швейцарецът с българско сърце Луи Айер, както и други русенци, които за първи път ще бъдат назовани.

Възникването, развитието и разрешаването на Добруджанския въпрос има безспорна историческа значимост не само за българската държава като цяло, но и особено за град Русе.

Този процес рефлектира остро сред русенската общественост, предвид трайните й стопански и културни връзки с тази изконна българска земя. Както присъединяването на Южна Добруджа към Румъния след Първата световна война е една от главните причини за спадане на икономическото развитие на Русе, така и възвръщането й към България през 1940 г. е свързано с възстановяването на града като областен център и издигането му в стопанско отношение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки