Сняг в цялата страна, край морето - дъжд и вятър


Сняг в цялата страна, край морето - дъжд и вятър
09 Януари 2019, Сряда


Жълт код за снеговалежи е обявен в 11 области на страната за 9 януари

Автор: Десант

Жълт код за снеговалежи е обявен в 11 области на страната за 9 януари, съобщава на сайта си националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София - град, София - област, Пазарджик, Пловдив, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян.

В тези райони се очаква след обяд снеговалежът да се усили и до полунощ новата снежна покривка да достигне 5-10 см.

Днес преди обяд в Западна България се очаква да завали слаб сняг, а до вечерта валежи ще има и в Източна България.

В западните и в планинските райони след обяд снеговалежът ще се усилва. Вятърът ще придобие южна компонента: в западните райони ще е слаб, в централните, източните и северно от планините - умерен до силен, и с него температурите бързо ще се повишат, по-съществено вечерта и през нощта срещу четвъртък. В южните и източните части на страната валежите ще са и от дъжд, и от сняг.

В районите, в които има снежна покривка и валежът е от дъжд, ще има условия за заледявания. В крайните югоизточни райони ще има значителни количества дъжд. Минималните температури ще са предимно между минус 9 и минус 4 градуса, а преобладаващите максимални - между 0 и 5 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. През деня ще е почти без валежи, но вечерта първо в южните райони ще започнат валежи от дъжд. Ще духа до силен вятър с южна компонента, който ще повиши температурите и максималните ще са 3-6 градуса.

Температурата на морската вода е 5-6 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но вечерта ще се усилва.

Над планините ще е облачно. От запад преди обяд ще започнат слаби валежи от сняг, които след обяд ще се усилват, вечерта и през нощта срещу четвъртък ще достигнат и планините в Източна България. Вятърът ще се ориентира от югозапад и след обяд ще е силен, в планините в източната половина на страната - бурен, вечерта и през нощта срещу четвъртък още ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 2 градуса, на 2000 метра - около минус 7 градуса.

През следващото денонощие валежите ще продължат, на места ще са значителни. В западната половина от страната ще вали сняг, с образуване на нова снежна покривка. Вятърът ще е северозападен, слаб до умерен.

В източната половина ще има и дъжд, и сняг, ще има условия за заледявания и поледици. Вятърът там отначало ще е югозападен, умерен до силен, после ще отслабне и ще се ориентира от северозапад и север.

Към края на деня валежите ще отслабнат, през нощта срещу петък - и ще спрат; ще започне и разкъсване и намаление на облачността. В петък ще бъде ветровито, вятърът ще е от запад-северозапад. Облачността ще е променлива, почти без валежи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки