Асенова крепост грейва в кичозно "художествено" осветление


Асенова крепост грейва в кичозно "художествено" осветление
Снимка: БНР
08 Януари 2019, Вторник


На специален екран в криптата на църквата „Света Богородица Петрчика“ ще бъдат прожектирани филми 

Автор: Десант

Светлинен и визуален проект ще оживят историческата Асенова крепост този уикенд. Мултимедийната атракция ще започне още в петък и ще продължи и през двата почивни дни.

Идеята е на екипа на ОП „Туризъм“, а поводът е да се привлече поток от туристи, които идват специално в региона, за да присъстват на мащабното събитие, свързано с приемането на приза „Пловдив- Европейска столица на културата“.

Проектът е комбинация от видеофилми, които показват културните, природни и исторически забележителности на Асеновград и общината. На специален екран, разположен в криптата на църквата „Света Богородица Петрчика“ ще бъдат прожектирани филми и кадри, заснети  с дрон, които ще разходят туристите до най-стария  български християнски паметник - Бачковския манастир.

Зрителите ще се пренесат и в най-новия туристически обект край Асеновград - пещерата Добростански бисер“, за няколко минути ще успеят да разгледат и „Небесният Йерусалим“.

Цялата прожекция ще трае около 4 часа, обясни експертът в   ОП „Туризъм“ Ивайло Мирчев. Филмите ще бъдат излъчени на музикален фон, в синхрон със специално създадено художествено осветление.

По време на разходката, освен красивата панорама, туристите ще могат да видят  и уникалните реставрирани стенописи в старинната църква, както и специфичните керамични стени в криптата.

От ОП „Туризъм“ отчитат 8 % ръст на туристите за изминалата 2018 г. Навръх Коледа от предприятието наградиха и 100-хилядния посетител на Асеновата крепост, която е най-големия туристически обект в града.

Недоумение обаче предизвиква цветовото решение на "художественото осветление". То стана обект на доста нелицеприятни коментари във "Фейсбук" с кичозната си цветова гама. Хората се питат дали е минало през художествени комисии и ако "да", как е било одобрено.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Райна Александрова
08.01.2019 19:33:30
0
0
Най красивия град с много историческа история !
Станимакос !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки